Ziua mondială a spălatului pe mâini – 15 octombrie

    15 octombrie este Ziua Internațională a spălatului pe mâini, o zi globală de advocacy dedicată sensibilizării și înțelegerii în ceea ce privește importanța spălării mâinilor cu săpun, ca o modalitate eficientă și accesibilă pentru prevenirea bolilor.

     Ziua Internațională de spălare a mâinilor oferă ocazia de a marca, de a promova și de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța spălării mâinilor cu săpun. Este un catalizator pentru acțiuni la nivel național, local și global.

Iată câteva modalități prin care fiecare își  poate aduce aportul în  această Zi Internațională:

      MESAJE:

  • Spălați-vă mâinile cu săpun în momente critice, în special înainte de a lua masa, de a găti sau de a hrăni alte persoane.
  • Modelați și promovați un comportament personal pozitiv, prin spălarea regulată a mâinilor și reamintiți-le sau ajutații și pe alții să-și spele mereu mâinile, înainte de a mânca.
  • Faceți spălarea pe  mâini ca parte componentă a fiecărei mese din
  • Amenajați spațiu special pentru a vă spăla mâinile în gospodărie, în comunitate, în școli, la locul de muncă și în instituțiile medicale.
  • Promovarea schimbării eficiente a comportamentului de spălare a mâinilor prin politici, programe și advocacy.

   Spălarea mâinilor și igiena alimentelor

Spălarea mâinilor cu săpun este o parte importantă a igienei produselor alimentare, un set de practici de igienă care mențin alimentele în siguranță și previn bolile legate de alimente. Alte aspecte importante ale igienei produselor alimentare includ: curățarea ustensilelor și a recipientelor, păstrarea și reîncălzirea adecvată a alimentelor, a apei fierbinți și a laptelui atunci când este necesar, precum și gătitul. Până la 70% dintre cazurile de diaree pot fi asociate cu igiena alimentară proastă. Bolile provocate de alimentația umană este o cauză majoră a decesului în medii cu venituri scăzute, în special în rândul copiilor sub 5 ani. Contaminarea alimentelor poate duce la o gamă largă de boli și focare, dintre care multe sunt deosebit de periculoase pentru femeile gravide, pentru fetuși și pentru oameni cu sisteme imune compromise.

 Activitățile de promovare a igienei au arătat o îmbunătățire a comportamentelor de igienă alimentară și o contaminare redusă a alimentelor. Un studiu efectuat cu mame din  Nepal a arătat că schimbarea comportamentului igienei alimentare, inclusiv îmbunătățirea spălării mâinilor este posibilă printr-un proces de intervenție centrat pe comportament.

     Timpul critic pentru spălarea mâinilor cu săpun, legat de alimente este:

-înainte de a găti sau de a prepara alimente,

– înainte de a mânca singur și înainte de a hrăni pe cineva (inclusiv alăptarea).

 -persoanele care se ocupă de îngrijiri, ar trebui să își spele mâinile la toate   momentele subliniate mai sus.

   Spălarea mâinilor și nutriția

   Igiena este importantă pentru îmbunătățirea nutriției, dar nu este o soluție autonomă. Spălarea mâinilor cu săpun, este considerată o intervenție  sensibilă  pentru  îmbunătățirea nutriției, influențînd indirect asupra acesteia. Spălarea mâinilor înainte de mâncare previne bolile diareice, care contribuie la decesele multor copii sub cinci ani și limitează abilitatea organismului de a absorbi nutrienții din alimente.

Efectele negative ale subnutriției în primele 1.000 de zile de dezvoltare a copilului, poate aduce daune ireversibile creșterii fizice,  sistemului imunitar și a creierului.

  Promovarea spălării mâinilor cu săpun este estimată ca posibilitate de a reduce bolile diareice cu 27%  – 48%.

  Spălarea mâinilor cu săpun și utilizarea de apă potabilă curată ar putea reduce pierderea nutrienților prin diaree și reducerea stingerii la copiii sub 5 ani cu până

 la 15% .

Contaminarea produselor alimentare cu materii fecale este o cunoscută cauză a disfunctiei enterice cronice de mediu , numita si enteropatie de mediu. Există studii care sugerează că un organism care se confruntă cu enteropatia de mediu, nu poate absorbi substanțele nutritive, deoarece este prea ocupat luptând împotriva bolilor.

  Copiii cu diaree nu numai că mănâncă mai puțin, dar și sunt incapabili să absoarbă substanțele nutritive din alimente.

De asemenea, igiena precară este legată de malnutriția acută gravă, de aceea spălarea mâinilor este deosebit de importantă în primele luni de viață.

Cu toate acestea, spălarea mâinilor fără a  îmbunătăți calitatea apei, salubritatea, igiena și factorii socio-economici, este puțin probabil să fie suficientă pentru a proteja împotriva malnutriției acute.

Momente critice pentru spălarea mâinilor

Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli.

Ce înțelegem prin spălarea corectă a mâinilor?

Pentru ca spălarea mâinilor să fie eficientă, ar trebui să fie practicată în mod consecvent și temeinic. Pentru o spălare a mâinilor adecvată, urmați acești pași:

  1. Udați-vă mâinile cu apă.
  2. Dați cu săpun spatele mâinilor, încheieturilor, spălatului dintre degete si de sub unghii.
  3. Se curăță timp de cel puțin 20 de secunde.
  4. Clătiți mâinile cu apă.
  5. Uscați-vă mâinile cu un prosop de hârtie, care ulterior aruncați-l.

Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini în următoarele situații:

  1. După utilizarea toaletei.
  2. Înainte de mâncare.
  3. Înainte să începem să gătim.
  4. Când intrăm în casă.
  5. După schimbarea scutecelor la un copil.
  6. După utilizarea transportului în comun.
  7. După ce ne-am jucat cu animalele de companie.
  8. După vizitarea unui bolnav.
  9. Înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact.
  10. După manipularea gunoiului.
  11. După ce suflați nasul, tușiți sau strănutați.
  12. După utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive și accesorii electronice.
  13. Ori de cate ori sunt mâinile murdare.

Promovarea schimbării eficiente a comportamentului de spălare a mâinilor prin cercetare, politici, programe și susținere.

„Mâinile curate salvează vieți!” este și mesajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de mai bine de 10 ani, dar care în contextul acestui an subliniază încă un aspect important prin campania „Clean care is in your hands – Îngrijirea curată este în mâinile tale”.

DAR CE ÎNSEAMNĂ IGIENA MÂINILOR ÎN CONTEXTUAL COVID-19?

Mâinile au un rol crucial în transmiterea COVID-19. Acest virus se răspândește în principal prin transmiterea particulelor provenite din tuse, strănut, picături de salivă și contact direct, adică atingerea persoanelor infectate și/sau a obiectelor sau suprafețelor contaminate. Astfel, mâinile tale pot răspândi virusul pe suprafețe și îl pot duce la gură, nas sau ochi, dacă te atingi fără să te speli.

Igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni pe care le putem întreprinde pentru a reduce răspândirea agenților patogeni și pentru a preveni infecțiile, inclusiv cea cu virusul COVID-19. Membrii comunității se pot apăra mai bine dacă adoptă activ și frecvent igiena mâinilor ca obicei zilnic.

CUM AVEM GRIJĂ DE IGIENA MÂINILOR?

Trebuie să ne spălăm pe mâini cu săpun și apă la robinet ori de câte ori avem mâinile vizibil murdare, după ce strănutăm sau tușim, după ce avem grijă de o persoană bolnavă, înainte, în timpul și după ce pregătim de mâncare, înainte să mâncăm, după ce folosim toaleta, după ce punem mâna pe animelele de companie sau resturile lor. Spălatul mâinilor trebuie să dureze între 40 și 60 de secunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

De asemenea trebuie să ne și dezinfectăm mâinile ori de câte ori este necesar cu o soluție pe bază de alcool cu minim alcool 60%. Dezinfectarea mâinilor trebuie să dureze 20-30 de secunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *