Ziua Mondială a Pneumoniei – 12 noiembrie 2020, cu genericul “Fiecare respirație contează!”

      Ziua Mondială a Pneumoniei, marcată anual la 12 noiembrie, este la cea de a 11-a ediție și va avea loc în timpul unei pandemii globale COVID-19, care a crescut dramatic decesele cauzate de pneumonie.

      Sub genericul “Fiecare respirație contează!” va continua  sensibilizarea populației cu privire la pneumonie – o reală problemă de sănătate publică.

     Coaliția Mondială Împotriva Pneumoniei, este o rețea de organizații internaționale, organizații guvernamentale și nonguvernamentale, institute de cercetare și universități sau fundații, ce pledează pentru intervenții la nivel mondial pentru:

– Prevenirea și tratarea eficientă a pneumoniei – criminalul principal al copiilor din întreaga lume.

– Creșterea gradului de conștientizare cu privire la pneumonie;

– Evidențierea abordărilor și soluțiilor dovedite, care necesită resurse suplimentare și atenție sporită;

– Generarea  de acțiuni, inclusiv investițiile continue ale donatorilor, pentru a combate pneumonia.

Cifre alarmante

    Pneumonia este o boală respiratorie frecvent contractată de copiii de pretutindeni, din Statele Unite până în Asia de Sud – Est și reprezintă principala cauză infecțioasă de deces a copiilor, ucigând aproximativ 802.000 de copii în 2018, adică aproape două victime la o minută în fiecare zi, în ciuda faptului că este ușor de prevenit și de tratat.

    Pneumonia a luat viața a 2,5 milioane de oameni în anul 2019, inclusiv 672.000 de copii. COVID-19 ar putea adăuga 1,9 milioane la numărul de decese din acest an și crește decesele cauzate de pneumonie cu peste 75%. Nici o altă infecție nu provoacă așa povară a morții. Se estimează că întreruperile serviciilor medicale provocate de COVID-19 pot adăuga până la 2,3 milioane de decese la copii, dintre care – 35% din cauza pneumoniei și septicemiei nou-născutului.                                                                                                                             Deși vaccinurile și alte intervenții preventive diminuează din povara bolii, este încă nevoie de mult efort. Cei care trăiesc în comunități sărace, prezintă cel mai mare risc de pneumonie. Fiecare copil, indiferent de locul în care este născut, merită acces la vaccinuri și medicamente salvatoare de viață.

     Și în Republica Moldova pneumonia constituie o problemă de sănătate publică importantă. Prevalența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit în anul  2019  1704,1  cazuri la 10 mii populație, față de 1664,9 în anul 2018, dintre care printre copiii de 0 -17 ani 11 luni și 29 de zile 5454,2  în anul 2019 și 5484,9 cazuri în 2018. Incidența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit 1487,7 cazuri la 10 mii populație în 2019, față de 1477,7 în 2018, inclusiv 76,6 cazuri de pneumonie la 10 mii populație în anul 2019, față de 81,5 în anul 2018. Printre copiii de vârsta 0-17 ani 11 luni și 29 zile la fel se atestă o diminuare a incidenței prin pneumonii: în anul 2019 a constituit 190,1 cazuri la 10 mii populație, față de 220,4 cazuri în 2018 (în cifre absolute respectiv 12.791 în a.2019, față de 14.828 în a. 2018). Cu regret, din cauza pneumoniei au decedat 35 copii cu vârsta până la 1 an în 2018 și 36 copii în 2019. La copiii cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani avem o creștere a cazurilor de deces în cifre absolute – 49 copii în anul 2019, față de 45 în 2018. Au decedat în urma pneumoniei în anul 2019 –52 copii de vârsta 0-17 ani 11 luni, față de 55 în 2018.

   Activitatea pentru prevenirea și tratarea pneumoniei, e susținută de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3: Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele. În special, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3.2 – a pune capăt deceselor, care pot fi prevenite la nou-născuți și copii sub 5 ani până în 2030 – nu se poate realiza fără efort continuu și resurse suficiente pentru a combate pneumonia. Pentru a face față acestor provocări, OMS și UNICEF au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii (GAPPD) care prevede reducerea deceselor din cauza pneumoniei la mai puțin de 3 copii la 1000 de născuți vii până în 2025. Însă, pentru asigurarea unui control eficient al pneumoniei la copii este oportun un pachet integrat de intervenții pentru protejarea, prevenirea și tratarea acestei boli:

 •   Pledarea pentru o mai mare incluziune a controlului pneumoniei în politicile, programele și inițiativele majore globale de sănătate, în special cele legate de dezvoltarea asistenței medicale primare (AMP) și acoperirea universală a sănătății, realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) și răspunsul COVID-19.
 •  Colaborarea cu partenerii și ministerele sănătății din țările cu sarcini sporite, pentru adoptarea strategiilor integrate și bugetate în deținerea controlului asupra pneumoniei, ca parte a eforturilor naționale de AMP și ODD.
 •   Încurajarea donatorilor în angajarea publică pentru a pune capăt deceselor cauzate de pneumonie infantilă până în 2030 și stimularea lor de a investi cât mai mult în combaterea pneumoniei, inclusiv în contextul susținerii combaterii COVID-19.
 •   Îndemnarea guvernelor și agențiilor internaționale de dezvoltare să vizeze vaccinurile relevante, testele de diagnostic, puls – oximetria, antibioticele și administrarea de oxigen copiilor cu cel mai mare risc de deces din cauza pneumoniei.
 •   Apel către liderii din domeniul sănătății să se concentreze asupra țărilor care se confruntă cu „dubla povară” a deceselor provocate de pneumonie la copii și la adulți din cauza COVID-19.
 •    Colaborarea cu partenerii din domeniu pentru a reduce factorii de risc majori asociați cu decesele cauzate de pneumonie – cu accent special pe malnutriție și expunerea la aer poluat.

Se estimează că pneumonia este cauzată de agenți infecțioși, inclusiv viruși, bacterii și ciuperci, cel mai frecvent sunt provocate de:

Factori de risc

    In timp ce majoritatea copiilor sănătoși pot lupta împotriva infecției cu imunitatea lor naturală, copiii ale căror sisteme imunitare sunt compromise sunt la un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Sistemul imunitar al unui copil poate fi slăbit de malnutriție sau subnutriție, în special la sugari care nu sunt alăptați exclusiv la sân.

Bolile preexistente, cum ar fi infecțiile simptomatice ale virusului HIV și rujeolei, cresc, de asemenea, riscul unui copil de a contracta pneumonie.

     De asemenea, factorii de mediu, precum: poluarea aerului din interior cauzată de gătit și încălzire cu combustibili din biomasă (cum ar fi lemn sau bălegar); traiul în case aglomerate, tabagismul părinților, sporesc sensibilitatea copilului la pneumonie

Pneumonia este principalul ucigaș infecțios al copiilor

 • Povara: Pneumonia continuă să fie cel mai mare ucigaș infecțios al copiilor sub vârsta de cinci ani în lume – mai mult decât HIV, TBC, Zika, Ebola și malaria împreună.
 • Echitate: Persoanele de orice vârstă, în orice țară, sunt expuse riscului de apariție a pneumoniei, dar marea majoritate a deceselor cauzate de pneumonie la copii sunt înregistrate în țările sărace.
 • Acces: Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate și creșterea gradului de conștientizare – deoarece cererea acestora în cadrul comunităților este crucială pentru a stopa pneumonia.
 • Progres: Există intervenții dovedite, de salvare a vieții pentru a preveni și trata pneumonia. În ultimele trei decenii, milioane de vieți ale copiilor au fost salvate datorită accesului la oxigen și antibiotice și, mai recent, prin vaccinuri noi.
 • Inovație: Companiile și cercetătorii din întreaga lume lucrează pentru dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților de a preveni și trata pneumonia. Metodele inovatoare de diagnosticare, prevenire și tratare a pneumoniei vor întări capacitatea de a proteja viețile tinere.

Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?

Tratarea pneumoniei nu numai că are o influență emoțională puternică asupra familiei, dar poate provoca de asemenea dificultăți financiare grave pentru familii și comunități, contribuind la ciclul sărăciei. Costurile pot include facturile medicale, costurile nemedicale directe (de exemplu, transportul la o unitate de sănătate) și pierderea zilelor de muncă și a veniturilor pentru îngrijitorii medicali.

De aceea este esențial să promovăm un set de practici de sănătate – nu este suficientă o intervenție pentru a evita pneumonia, în special pentru copiii fără acces sigur la îngrijirea și tratamentul medical. Protecția prin alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață, o alimentație adecvată și suplimentarea cu vitamina A, sunt de mare amploare, cu impact larg răspândit. Schimbările de comportament și educația, totuși, s-au dovedit dificile în comunitățile cu poveri mari și sărăcie.

Alăptarea

Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar al copilului. Cercetările au arătat, că alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață poate duce la o reducere cu 23% a incidenței pneumoniei.

Nutriție

Nutriția adecvată ajută la asigurarea unui sistem imunitar funcțional pentru a proteja copiii de pneumonie, precum și alte boli. Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire și o durată mai mare a bolii.

Strategii bazate pe dovezi existente.                                    

   Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice, datorită eficienței acestora în prevenirea bolilor și reducerea severității bolii și ca rezultat în prevenirea mortalității. Prevenirea include, de asemenea, implementarea intervențiilor în toate domeniile: apă, salubritate și igienă, reducerea poluării aerului mai ales din interior.

Vaccinuri

   Pneumonia are multe cauze: Streptococcus pneumoniae – cea mai frecventă cauză de pneumonie bacteriană la copii; Haemophilus influenzae tip b (Hib) – pe locul doi după frecvență; Virusul sincițial respirator – cea mai frecventă cauză virală a pneumoniei; La sugarii infectați cu HIV, Pneumocystis jiroveci este una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei, responsabilă pentru cel puțin un sfert din decese. Din fericire, majoritatea dintre cele mai periculoase forme de pneumonii pot fi prevenite prin vaccinare:

 • Streptococcus pneumoniae (pneumococ).
 • Haemophilus influenzae tip b (Hib).
 • Pertussis (tuse convulsivă).
 • Rujeola
 • Pneumococcus

Apa, sanitația și igiena

Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, diareii și a altor boli. În comunitățile cu risc sporit, în care au fost implementate programe de spălare a mâinilor cu săpun, numărul de cazuri de pneumonie la copiii sub 5 ani a fost redus la jumătate. Investiția în această simplă intervenție pentru copiii cei mai vulnerabili are potențialul impact esențial.

Aer curat

Reducerea poluării aerului diminuează riscul de apariție a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, care anual ucide aproximativ o jumătate de milion de copii sub 5 ani, provine din diferite surse, inclusiv fumatul și arderea carburanților pentru gătit și pentru încălzirea locuinței. E posibilă reducerea pneumoniei severe doar prin utilizarea unor aparate de gătit îmbunătățite.

Accesul la îngrijire și tratament

Strategiile eficiente, integrate de management al cazurilor, asigură copiilor un diagnostic corect, adecvat și în timp util. Respectiv, tratamentul optim pentru pneumonie. Îmbunătățirea accesului la servicii și creșterea gradului de conștientizare și a cererii de îngrijire în cadrul comunităților, este crucială pentru controlul bolii. La un copil mic pneumonia poate progresa destul de repede. Există mai multe motive pentru care copiii nu pot beneficia de un tratament adecvat:

 • Părinții și persoanele care îngrijesc copilul pot să nu recunoască simptomele bolii sau să nu se adreseze după asistență medicală.
 • Costurile tratamentului și distanța până la un centru de sănătate pot împiedica familiile să aibă acces la îngrijirea adecvată pentru copil.
 • Familiile pot avea încredere în sistemul de sănătate, dar la fel pot prefera să solicite sfatul altor persoane necalificate.
 • Furnizorii de servicii medicale pot diagnostica greșit un copil cu pneumonie și, prin urmare, nu inițiază sau nu reușesc să administreze un tratament adecvat.

Apel la acțiuni de Ziua Mondială a pneumoniei

 • Ziua Mondială a Pneumoniei este o oportunitate de a acționa în numele tuturor copiilor lumii și de a oferi familiilor de pretutindeni instrumentele de care au nevoie pentru a preveni și trata pneumonia și alte boli.
 • Autoritățile pot acorda prioritate sănătății copiilor prin majorarea resurselor de prevenire și combatere a pneumoniei, inclusiv:

        1) extinderea programelor existente pentru a preveni și a trata pneumonia;

        2) dezvoltarea a noi instrumente și metode de combatere a pneumoniei,

        3)  evaluarea programelor și monitorizarea progresului.

 • Cetățenii pot să solicite suportul de care au nevoie pentru a ajuta copiii să lupte împotriva pneumoniei.
 • Lucrătorii în domeniul sănătății pot continua să practice metode bazate pe dovezi pentru a reduce la minimum suferințele și consecințele grave din cauza pneumoniei și să promoveze mesaje corecte despre prevenirea și tratamentul pneumoniei.
 • Cercetătorii pot continua sa exploreze inovații, în special cele care abordează inechitățile de acces la vaccinuri pentru pneumonie și să dezvolte metode eficiente de diagnostic si tratament.

Cu toții avem un rol de jucat pentru a pune capăt deceselor cauzate de pneumonie infantilă prevenibilă până în anul 2030.

 Ex. L.Plămădeală

Tel. 022574573

You may also like...