Combatem obezitatea împreună

Obezitatea este una dintre cele mai răspândite boli cronice, care necesită tratament medical și prevenire sistematică. Este definită, în linii mari, ca o acumulare de grăsime în corp. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recunoaște obezitatea, fiind o condiție clinică cronică, ce necesită, de obicei, terapie pe termen lung pentru a induce și întreține pierderea în greutate.

Numeroși factori genetici, fiziologici și comportamentali joacă un rol fundamental în etimologia obezității. Dieta și exercițiile sunt esențiale în tratarea și prevenirea obezității și afecțiunilor conexe, cum ar fi  hipertensiunea, bolile de inimă și diabetul. La nivel individual, obezitatea reprezintă cantitatea de grăsime corporală, și anume – țesutul adipos.

Un principiu primordial de nutriție și metabolism constă în faptul, că schimbarea greutății corporale se asociază cu dezechilibrul între conținutul caloric al hranei consumate și energia consumată de către corp pentru a întreține viața și a efectua munca fizică. Ca să se mențină o greutate corporală stabilă, alimentarea calorică trebuie, în timp, să echivaleze exact cu consumul caloric.

Alimentaţia este alt indicator al unui stil de viaţă sănătos. Cercetătorii Universităţii Harvard au elaborat în anul 2008 o piramidă a alimentaţiei sănătoase. La baza acesteia se află exerciţiile fizice şi alimentaţia. Legumele şi fructele, cerealele integrale (orez brun, paste din făină integrală, secară), uleiurile sănătoase nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, deoarece sunt sursa noastră de energie. Trebuie să consumăm ouă, peşte, carne de pasăre, nuci, seminţe. Una – două porţii per zi de lactate vor aduce aportul necesar de calciu în organism. Cercetătorii au pus în vârful piramidei alimentele care trebuie consumate mai rar: carnea roşie, untul, cerealele, pâinea şi pastele din făină albă, cartofii, băuturile şi dulciurile pe bază de zahăr.

Pentru a fi eficient, este bine ca exercitiul fizic să se efectueze cu regularitate – de 4-5 ori/săptămână, se recomandă să dureze 30-50 minute și să fie de intensitate moderată  (mers pe jos rapid, dans, îngrijirea propriei grădini, etc.). Exercitiile fizice aerobice, dinamice, cu implicarea mai multor grupuri musculare (înot, tenis, gimnastică, jogging), efectuate regulat, duc, de asemenea, la reducerea masei adipoase.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *