Săptămâna Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Suport informativ

privind organizarea și desfășurarea Săptămânii Globale de acțiune pentru prevenirea  bolilor netransmisibile în perioada 2 – 8 septembrie 2019

 La inițiativa Alianței Globale în domeniul bolilor netransmisibile și cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în perioada 2 – 8 septembrie 2019 se va desfășura cea de-a a doua Săptămână Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT), ce se va concentra pe acoperirea universală cu servicii de sănătate pentru asigurarea unei vieți sănătoase pentru toți.

Evenimentul din anul curent se va baza pe succesul primei Săptămâni globale de acțiune pentru prevenirea BNT (din 3 – 9 septembrie 2018) – ca o oportunitate de comunicare între autoritățile centrale, locale, specialiști din sănătate, mass-media, a comunităților de persoane ce trăiesc cu BNT și a întregii societăți despre importanța integrării BNT în toate aspectele acoperirii universale cu servicii medicale. Se reiterează necesitatea de implicare a țărilor de ași asuma angajamentele de prevenire și controlul BNT, ceea ce va duce la îmbunătățirea sănătății și a vieții tuturor oamenilor.

Bolile netransmisibile (BNT), cunoscute și sub denumirea de boli cronice sunt boli de lungă durată, cauzate de combinația diferitor factori: genetici, fiziologici, de mediu și de comportament.

Au fost identificate 5 prioritățile principale ale acoperirii universale cu servicii de sănătate (AUSS) ce răspund dimensiunilor unice de prevenire și control a BNT, ce vor fi discutate la reuniunea de nivel înalt a ONU privind acoperirea universală cu servicii de sănătate din 23 septembrie 2019  Cele cinci priorități includ:

  1. Prioritizează prevenirea – ca o componentă esențială a AUSS.
  2. Oferiți asistența medicală primară – servicii fundamentale pentru AUSS.
  3. Salvați vieți prin creșterea unui acces echitabil, universal la medicamente și produse esențiale de calitate și la prețuri accesibile.
  4. Creșterea finanțării durabile pentru sănătate și îmbunătățirea eficienței investițiilor.
  5. Încurajarea și implicarea comunității în dezvoltarea AUSS.

Bolile netransmisibile. Fapte cheie:

  • BNT sunt principala cauză de deces și dizabilitate la nivel mondial. Anual circa 41 de mil de oameni decedează din cauza unei BNT, echivalent cu 71% din totalitatea de decese la nivel global;
  • În fiecare an, 15 milioane de oameni mor din cauza unui BNT cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani; peste 85% din aceste decese premature au loc în țările cu venituri mici și medii.
  • Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai mare parte din totalul deceselor prin BNT, sau 17,9 milioane de persoane anual, urmate de cancer (9,0 milioane), boli respiratorii (3,9 milioane) și diabet (1,6 milioane).
  • Bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabet zaharat – sunt cauza cea mai frecventă de deces și dizabilitate la nivel mondial. Aceste 4 grupuri de boli reprezintă peste 80% din toate decesele premature cauzate de BNT.
  • Consumul de tutun, inactivitatea fizică, consumul nociv al alcoolului și alimentația nesănătoasă crește riscul de a deceda prematuri de BNT.
  • Prevenirea, depistarea precoce, screeningul, tratamentul, precum și îngrijirea paliativă sunt componentele cheie ale răspunsului privind controlul BNT.
  • În Republica Moldova, BNT reprezintă cauza principală de deces – circa 87% (37200 persoane în a.2018), dintre care 58,4% – de decese au fost cauzate de bolile cardiovasculare, 16,7% – cancer, 8,4% – boli digestive, 4,4% – boli respiratorii și 1,1% – diabet zaharat.

 

Cine este în pericol de a suferi de BNT?

Persoanele din toate grupele de vârstă, regiuni și țări sunt afectate de BNT. Aceste afecțiuni sunt adesea asociate cu persoanele mai în vârstă, dar dovezile arată că 15 milioane din toate decesele cauzate de cancer au loc între vârsta de 30 și 69 de ani. Copiii, adulții și persoanele în vârstă sunt cu toții vulnerabili la factorii de risc care contribuie la apariția BNT, fie din cauza alimentației nesănătoase, inactivității fizice, expunerii la fumul de tutun sau a consumului nociv de alcool.

 

Factorii de risc modificabili

Comportamentele modificabile, cum ar fi consumul de tutun, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă și consumul nociv de alcool, toate sporesc riscul apariție a BNT.

  • Tutunul este responsabil de circa 7,2 milioane de decese în fiecare an (inclusiv din efectele expunerii la fumul de tutun);
  • 4,1 milioane de decese anuale au fost atribuite aportului de sare în exces;
  • Mai mult de jumătate din cele 3,3 milioane de decese anuale atribuite consumului de alcool – revin BNT, inclusiv cancer;
  • 1,6 milioane de decese anual pot fi atribuite activități fizice insuficiente.

 

Factorii de risc metabolici

Factorii metabolici de risc contribuie la patru modificări metabolice cheie care sporesc riscul BNT:

  • creșterea tensiunii arteriale
  • excesul de greutate / obezitate
  • hiperglicemie (niveluri ridicate ale glucoză în sânge) și
  • hiperlipidemia (niveluri ridicate de grăsimi în sânge).

În ceea ce privește decesele atribuibite factorul principal de risc metabolic, la nivel global este hipertensiunea (căreia i se atribuie 19% din decese globale), urmată de excesul de greutate și obezitate, și creșterea glicemiei.

 

Prevenirea și controlul BNT

O modalitate importantă de a controla BNT este de a se concentra pe reducerea factorilor de risc asociați cu aceste boli. Există soluții cu costuri pentru a reduce factorii comuni de risc modificabili. Pentru a reduce impactul BNT asupra persoanelor și a societății este necesară o abordare cuprinzătoare care necesită toate sectoarele, inclusiv sănătatea, finanțele, transporturile, educația, agricultura, și altele, să colaboreze pentru a reduce riscurile asociate cu BNT și să promoveze intervențiile cost eficiente de prevenire și control a BNT.

Investiția într-o mai bună gestionare a BNT este esențială. Managementul BNT include detectarea, screeningul, tratarea acestor boli și asigurarea accesului la îngrijirile paliative pentru persoanele nevoiașe. Intervențiile esențiale ale BNT cu impact sporit pot fi realizate printr-o abordare de asistență medicală primară de a consolida depistarea precoce și tratamentul la timp. Este demonstrat faptul, că astfel de intervenții sunt investiții economice excelente, deoarece dacă sunt furnizate de la timp pacienților, aceștia pot reduce nevoia de tratament mai scump. Intervențiile de management al BNT sunt esențiale pentru atingerea țintei globale de reducere cu 25% a mortalității premature prin BNT până în 2025, iar ținta ODD este reducerea cu o treime a deceselor premature din BNT până în 2030.

 

 

Angajamentul global și național în controlul BNT

Din 2010, BNT au fost încadrate în agendele naționale și globale de sănătate și dezvoltare, printr-o serie de angajamente politice – inclusiv punctul de  reper:  Declarația politică a ONU din anul 2011,  privind prevenirea și controlul BNT, țintele globale în BNT pentru a.2025, ,,Planul de acțiune al OMS pentru BNT 2013-2020,, și integrarea în ,,Obiectivele de dezvoltare durabilă,, din a.2015.                                                                                                    Agenda pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată la cea de-a 70-a Adunare Mondială a ONU în septembrie 2015, are prioritate asupra sănătății ca factor central în promovarea și realizarea dezvoltării sociale, economice și de mediu durabile.                                                                                                                          Lumea are acum o agendă cu adevărat globală pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile cu responsabilități comune pentru toate țările, bazate pe ținte concrete.

 

În Republica Moldova în scopul reducerii semnificative a poverii BNT și evitarea morţii premature prin implementarea unor acţiuni integrate, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi sporirea speranţei de viaţă sănătoasă şi a speranţei de viaţă la naştere pe parcursul anilor s-a dezvoltat un amplu cadru de politici în domeniul prevenirii și controlul BNT și a factorilor de risc modificabili, inclusiv: Strategia națională de prevenire și control al bolilor netransmisibile și Planul de acțiuni pentru privind implementarea Strategiei BNT; Programele naționale: de control al cancerului; privind controlul tutunului; privind prevenirea și controlul diabetului zaharat; privind controlul alcoolului; în domeniul alimentației și nutriției; de prevenire a BCV, de promovare a sănătății, etc.

Obiectiv major a Strategia naționale de prevenire și control al bolilor netransmisibile este reducerea cu 17% a mortalității prin BNT până în a.2020.

Metodologia campaniei:

Conform Dispoziției MSMPS nr. 270-d din 07 august 2019 în perioada 2 – 8 septembrie 2019 în Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Conducătorii instituţiilor medicale republicane și teritoriale sunt încurajați să organizeze în teritoriul deservit şi instituţiile subordonate activităţi ce țin de informarea și sensibilizare a populației privind prevenirea și reducerea BNT și a prevalenței factorilor de risc majori prin colaborare eficientă intersectorială cu mijloacele media (presa, televiziunea, radioul), ONG-uri, instituții de educație, APL, etc.

Activitățile pot sunt diferite și includ: ședințe informative, conversații în comunitate, competiții sportive, serate de dans sau concursuri de artă, etc. Săptămâna Globală de acțiune  a BNT oferă șansa de a face ceva realizabil, relevant și de impact acolo unde locuim, dar legat de o mișcare globală.

Mesajele de comunicare:

  • Bolile netransmisibile constituie una din provocările majore pentru sănătatea și bunăstarea populației, care subminează dezvoltarea economică şi socială în întreaga lume;
  • 2/3 din totalul cazurilor de desece sunt cauzate de BNT;
  • BNT pot fi prevenite;
  • Principalii factori de risc a BNT sunt: consumul de tutun, consumul excesiv de alcool, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului din interior

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *