Combaterea intoxicațiilor acute de etiologie chimică

Săptămână Națională pentru combaterea intoxicațiilor acute de etiologie chimică

Ce înseamnă produs chimic?

Orice medicament, detergent lichid sau solid, spray, alcool, produse pentru tratarea animalelor, care are capacități de a produce dereglări ale organelor si sistemelor din organismul uman, adică poate duce la îmbolnăvirea copilului/persoanelor. Daca aceste produse sunt utilizate pentru alt scop decât cel destinat, aceasta duce la о intoxicație.

Ce înseamnă intoxicație (otrăvire)?

Intoxicația este о boală provocată de un produs chimic care a intrat in organismul copilului/persoanei prin înghițire, respirare sau prin piele, într-o cantitate relativ mare în doza unică sau în doze repetate la intervale foarte scurte, ce dereglează procesele de buna funcționare a acestora.

Cauzele principale ale intoxicațiilor cu produse chimice sunt:

  • accesul liber la produse chimice
  • păstrarea pe masă, în camera copiilor a produselor chimice
  • necunoașterea efectelor negative ale produselor chimice asupra sănătății
  • utilizarea dozei mai mare decât cea recomandată
  • curiozitatea
  • ignorarea/nerespectarea recomandărilor indicate pe eticheta produsului

Trebuie de știut!

  • Nu vă tratați singuri, fără supravegherea părinților sau a medicului.
  • Citiți atent si respectați regulile de utilizare ale produselor chimice în condiții casnice.
  • Nu utilizați medicamentele destinate tratamentului animalelor contra scabiei (râie) şi pediculozei (paduchi).
  • Aceste boli sunt tratate cu medicamente ce trebuie să le luați de la medicul de familie.
  • Mai mult nu înseamnă mai bun si mai repede.
  • Este important sa știți ca alcoolul are efecte negative asupra sănătății copiilor, de aceea nu consumați când cineva va propune. Întrebați: „Ce este aceasta?”, „De unde a-ţi procurat-o?”, „La ce îmi va ajuta?”. Învățați sa spuneți: „Nu, mulțumesc!”, când vise oferă о băutură alcoolică.

10 pași de prevenire a intoxicațiilor

  1. Păstrați substanțele chimice in dulapuri încuiate, la о înălțime de 1,5 m! Evaluați: e posibil ca micuțul sa ajungă la ele daca urcă pe scaun sau pe un alt obiect de mobila?
  2. Nu păstrați substanțe periculoase în dulapurile de la bucătărie – pot fi confundate cu un aliment. Este categoric interzis sa păstrați așa ceva în camera copilului sau in spațiile în care se joacă.
  3. Substanțele otrăvitoare trebuie păstrate în ambalajul original – nu le mutați în căni, cutii de alimente sau sticle de băuturi răcoritoare – copiii le pot bea/ mânca.
  4. Nu lucrați cu substanțele toxice când în preajmă se afla copilul! Copiii imită comportamentul adulților si pot repeta gestul atunci când sunt singuri.
  5. Nu spuneți copilului că medicamentele sunt dulciuri, sau bomboane! Când un copil este bolnav, părinții încearcă, prin diverse metode, sa-1 facă sa ia medicamentul. Acest comportament e foarte periculos: îi trezesc copilului curiozitatea si creste riscul ca micuțul sa le „deguste” într-un moment când e singur.
  6. Nu lăsați niciodată pastile pe noptieră, masă, dulapul din bucătărie, chiar daca le luați zilnic! Discutați şi urmăriți, ca toți membrii familiei sa-si formeze acest obicei!
  7. Când cumpărați un medicament, dați preferință producătorul care oferă medicamentul într-un ambalaj special conceput pentru a nu putea fi deschise de către copii.
  8. Sunteți primul învățător al copilului Dvs.! Explicați-i care pot fi efectele negative ale pastilelor. Totodată, atunci când le vede, arătați-i ca nu-i voie sa se atingă de ele.
  9. Respectați cu strictețe dozele de medicament administrat copilului! Chiar si cele mai inofensive medicamente pot deveni toxice pentru organismul copilului daca îi sunt administrate în doze mai mari sau mai frecvent decât recomandă medicul. Folosiți lingurița gradată sau seringa la medicamentele în forma lichida – în nici un caz nu-i dați copilului о cantitate măsurată „din ochi”; respectați intervalele de timp în administrarea medicamentului. In loc sa-i faceți bine copilului, îl puteți îmbolnăvi si mai rău.
  10. Nu tratați copilul cu medicamente „recomandate” de о vecină, о cumătră.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *