Ziua Mondială a Diabetului

NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE DIABETUL ZAHARAT.

Ce este diabetul?

Diabetul zaharat este o tulburare a capacităţii organismului de a transforma carbohidraţii (dulciurile şi făinoasele, fructele, pîinea şi vegetalele) – în energie, pentru a da putere organismului. Diabetul se caracterizează:

  • printr-o concentraţie anormal de ridicată de glucoză în sînge, precum şi prin persistenţa ei în timp;
  • prezenţa glucozei în urină;
  • producerea excesivă de urină;
  • sete imperioasă;
  • foame exagerată;
  • pierdere în greutate

Care sunt valorile glicemiei normale?

La adulţii sănătoși, nivelurile glicemiei sunt cuprinse între 3,3 – 5,5 mmol/l, cînd persoana posteşte. Prin post medicii înţeleg o persoană care nu a mîncat timp de 3 ore sau mai mult (înainte de micul dejun de exemplu). La copii valorile glicemiei sunt uşor mai ridicate. Atunci cînd glicemia pe nemîncate este cuprinsă între 6,4 şi 7,7mmol/l, doctorii încep să se îngrijoreze. În cazul în care medicul găseşte în mai multe teste valori peste 7,7 mmol/l, sunteţi considerat diabetic.

NOŢIUNI DESPRE DIABETUL DE TIP 2

  • Diabetul zaharat este o boală cronică, ce nu poate fi vindecată cu mijloacele actuale, dar poate fi controlată. Scopul este prevenirea apariţiei şi progresării complicaţiilor;
  • Diabetul tip 2 este o boală progresantă, motiv pentru care, în timp, insulinoterapia devine necesară;
  • Diabetul reprezintă un risc cardiovascular major, frecvent se asociază cu alţi factori de risc (obezitatea, dislipidemiile, hipertensiunea arterială etc.) si necesită control simultan al acestora

Pentru reducerea riscului cardiovascular este nevoie de cele mai multe ori de modificări importante în stilul de viaţă, uneori greu de realizat. Pentru motivarea acestor modificări şi pentru asigurarea aderenţei, este necesar ca la fiecare vizită să se abordeze acest subiect. Principii de tratament – optimizarea stilului de viaţă; – tratamentul medicamentos – al diabetului – cu preparate orale sau insulină; – al complicaţiilor sau factorilor de risc – automonitorizare, autoobservare, autocontrol; – evaluarea globală anuală. Protocol clinic naţional „Diabetul zaharat”, Chişinău 2017 80

Planificarea alimentării

Pentru a putea controla diabetul, Dumneavoastră trebuie să respectaţi cîteva reguli simple. Acestea vă vor ajuta să vă simţiţi mai bine, să micşoraţi concentraţia glucozei în sînge şi să vă normaţi masa corpului.

  • Nu trebuie să serviţi zahăr şi nici produse dulci, care conţin zahăr, ca de exemplu ciocolată, produse de patiserie, miere, bomboane, Coca-Cola şi alte băuturi răcoritoare dulci.
  • Toată hrana pe care urmează să o consumaţi pe parcursul zilei trebuie împărţită în trei mese de bază şi două suplimentare. Astfel, nu veţi simţi foame, iar acumulările glucozei în sînge nu vor mai fi la fel de mari, ca de obicei după servirea mesei.
  • Nu vă limitaţi în consumul legumelor (roşii, castraveţi, varză, spanac, salată, morcov ş.a.), cît şi a ceaiului, cafelei, apei, sucului de roşii, a băuturilor care conţin înlocuitori de zahăr, sau a glucidelor uşor asimilabile. Această hrană sau nu conţine, sau conţine puţine calorii. Mai mult, legumele sunt bogate în fibre alimentare, care manifestă o influenţă pozitivă asupra nivelului de glucoza în sînge şi conţin vitaminele necesare.
  • Este de dorit să reduceţi în jumătate cantitatea de: pîine, cartofi, orez, paste făinoase, boboase, fasole şi fructe’ pe care o mîncaţi de obicei. Încercaţi să consumaţi mai puţină carne, peşte, lapte şi produse lactate (de exemplu caşcaval). Ţineţi minte faptul, că băuturile alcoolice (inclusiv vinul şi berea) sunt foarte calorice, iar servirea lor implică hrană suplimentară. încercaţi să vă menţineţi masa optimală a corpului: înălţimea Dvs.(cm) -100.
  • Dacă este nevoie să reduceţi masa corpului Dumneavoastră, trebuie neapărat să evitaţi grăsimile (untul, margarina, caşcavalul gras, carnea şi peştele gras, smîntîna, carnea şi peştele conservat, nucile) şi băuturile alcoolice, inclusiv vinul şi berea.
  • Fiţi atenţi la produsele „diabetice”, care conţin înlocuitori ai zahărului: fructoză sau sorbitol. Uneori aceste produse pot fi bogate în grăsimi.
  • Străduiti-vă să consumaţi mai putină sare, în deosebi dacă aveţi tensiunea arterială mărită. · Nu condimentaţi bucatele cu mirodenii, ierburi aromatizate, lămîi, etc.

Scăderea masei corporale

  • Micşorarea masei corpului contribuie la normalizarea nivelului de glucoză în sînge şi descreşte nevoia de administrare a medicamentelor (insulină şi tablete); aceasta de asemenea va contribui la rezolvarea altor probleme, ca de exemplu majorarea concentraţiei colesterolului în sînge, creşterea tensiunii arteriale, durerile în coloana vertebrală şi articulaţii.
  • Nu se recomandă să slăbiţi mai mult de un kilogram pe săptămînă. Scăderea masei corpului cu 1-3 kg timp de o lună se consideră a fi optimală.
  • După cum ştim, modalitatea principală pentru a scădea masa corpului este micşorarea cantităţii hrănii consumate, în special reducerea consumului produselor calorice.
  • Dacă ştiţi că mîncaţi mai mult decît ar trebui (de exemplu paste făinoase, boboase, pîine, orez, biscuiţi, carne, salam, caşcaval), atunci reduceţi această cantitate în jumătate. Dacă consumaţi vin, bere sau alte băuturi alcoolice, atunci încercaţi să renunţaţi la ele, pe timpul în care slăbiţi. Protocol clinic naţional „Diabetul zaharat”, Chişinău 2017 81
  • Dacă deja aţi redus cantitatea hrănii consumate şi nu consumaţi băuturi alcoolice, atunci mai aveţi cîteva posibilităţi de a înlătura neajunsurile din regimul Dumneavoastră alimentar: timp de două-trei zile înregistraţi cantitatea exactă a ceea ce mîncaţi. Astfel puteţi depista greşelile pe care le veţi discuta cu medicul Dumneavoastră la vizita ce urmează. Cîteva sfaturi utile:
  • Luaţi în consideraţie faptul că scăderea masei corpului poate fi realizată în două etape: la început, pentru o perioadă limitată de timp, cînd consumaţi mai puţin, şi în continuare, cînd veţi consuma cantitatea de calorii realmente necesară pentru menţinerea masei optimale a corpului. Aceasta implică voinţa Dumneavoastră şi va trebui să vă controlaţi, pentru a nu permite întoarcerea la deprinderile vechi ce ţin de alimentare.
  • Mai serviţi şi alte mese între cele de bază. De asemenea, se recomandă să mîncaţi puţin înainte de a merge la o petrecere sau la cumpărături.
  • Dacă aţi flămînzit într-atît că nu puteţi aştepta ora mesei, atunci mîncaţi legume (un castravete, un morcov)
  • Dacă vă este sete, atunci serviţi apă sau băuturi răcoritoare ce nu conţin zahăr. Nu se recomandă să consumaţi lapte, întrucît acesta conţine grăsimi şi multe calorii
  • Nu faceţi acasă rezerve mari de produse alimentare şi nu le păstraţi în frigider; nu procuraţi produse de patiserie şi evitaţi prezenţa lor în casa Dumneavoastră.
  • Cereţi susţinere din partea familiei Dumneavoastră şi la masă, nu ezitaţi să mai lăsaţi în farfurie, întrebuinţarea farfuriilor mici la masă creează impresia că în ele se află multă mîncare şi că aţi mîncat mai mult decît în realitate.
  • Unii oameni consideră că scăderea masei corpului este legată nemijlocit cu îmbolnăvirea. Desigur, pierderea bruscă şi neaşteptată a masei corpului poate fi cauzată de o oarecare boală (de exemplu de diabetul zaharat necontrolat). Notaţi însă faptul că scăderea masei corporale care este dorită – se asociază cu sănătatea şi tinereţea.
  • Scăderea masei corpului poate fi atinsă uşor, menţinerea ei, însă mai greu
  • Metoda de bază – exerciţiile fizice zilnice: de exemplu o oră de mers pe jos sau o jumătate de oră pe bicicletă… evitaţi însă eforturile fizice considerabile pînă cînd nu veţi fi bine antrenaţi şi veţi avea o masă mai mică a corpului. Efortul fizic trebuie să fie mărit treptat şi trebuie să vă ofere plăcere.
  • Consumaţi cît mai puţine grăsimi, adică unt, ulei, caşcaval, carne grasă, nuci, hrană prăjită.

BIBLIOGRAFIA

  1. Protocol clinic naţional „Diabetul zaharat”, Chişinău 2017
  2. Report of a WHO/IDF Consultation. Definition and diagnosis of diabetes mellitus and intermediate hyperglycemia. WHO, 2016.
  3. American Association of Clinical Endocrinologists and American College of Endocrinology. Consensus Statement on the comprehensive type 2 diabetes mellitus management algorithm, executive summary, 2017.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *