Cum depozităm și pregătim alimentele pentru a evita toxinfecțiile alimentare?

Chiar dacă am cumpărat alimente sigure, contaminarea lor poate avea loc dacă sunt depozitate sau pregătite incorect. Or consumul produselor alimentare infestate provoacă boli infecțioase, unele destul de periculoase pentru viață. Pentru a evita îmbolnăvirea, Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să respectăm „10 reguli de aur” în procesul de preparare și păstrare a hranei.

  1. Gătiți complet alimentele crude, la o temperatură de cel puţin 70°C. În acest mod, vor fi distruși agenții patogeni. Dacă laptele nu a fost pasteurizat, îl fierbeți înainte de utilizare.
  2. Pregătiți alimentele doar pentru o masă. Cantitatea rămasă o păstrați la rece, sub 5°C, în frigider sau într-o cutie frigorifică. O reîncălziți bine, înainte de a o consuma.
  3. Evitaţi contactul dintre alimentele crude şi alimentele gătite. Ultimele pot fi contaminate direct – prin atingere, sau indirect – prin utilizarea ustensilelor comune.
  4. Spălați bine fructele și legumele. Pentru siguranță deplină, decojiți-le înainte de a le consuma.
  5. Spălaţi-vă pe mâini înainte de pregătirea, servirea sau consumul de alimente, după folosirea toaletei, schimbarea scutecelor sau atingerea animalelor.
  6. Păstraţi spaţiile de preparare a alimentelor curatate. Resturile de produse alimentare şi firimiturile sunt rezervoare potenţiale de germeni şi pot atrage insecte şi animale.
  7. Depozitați alimentele în recipiente închise pentru a le proteja de insecte, rozătoare şi alte animale. Este recomandat folosirea capcanelor pentru muște si şobolani, dacă este necesar.
  8. Utilizati apa în condiţii de siguranţă. Dacă alimentarea cu apă potabilă a fost perturbata, fierbeți apa necesară pentru prepararea alimentelor. Numai apa care a fost fiartă sau dezinfectată cu clor sau iod ar trebuie consumată.
  9. Fiţi prudent cu alimentele preparate cumpărate. Uneori, mâncarea servită în restaurante şi pe stradă nu este gătită în condiţii de igienă corespunzatoare.
  10. Alăptați la sân sugarii şi copiii mici. Laptele matern este sursa ideală de hrană pentru bebeluși în primele luni de viaţă. Acesta protejează împotriva diareei prin proprietatile anti-infecţioase pe care le are şi minimizează expunerea lor la agenţi patogeni care pot genera toxiinfecţii alimentare.

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *