Elena Robu, la 40 de ani de activitate: “Cel mai important este că mi-am realizat vocația de medic pediatru”

Elena Robu, vice-directorul IMSP AMT Centru, responsabil de Asistența Medicală în domeniul sănătății Mamei și Copilului, marchează în acest an 40 de ani de activitate în sistemul medical din Republica Moldova. A studiat pediatria la Universitatea de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu”, și a rămas fidelă domeniului până în prezent. Pentru că a ales această specialitate cu sufletul, inspirată fiind de personalitatea și comportamentul medicului pediatru din sat, care se bucura de un deosebit respect printre localnici. Iar o experiență frumoasă pe care a trăit-o la 17 ani a convins-o că menirea ei să-și dedice viața sănătății copiilor.

“Așa cum îmi doream să fiu medic, mi s-a propus să joc rolul de pediatru în filmul documentar „A ta vocație”, realizat de compania Teleradio- Moldova. Atunci am conștientizat că vreau să devin anume medic pediatru. Să iau această decizie m-a influențat și medicul pediatru din sat, care era un om model de urmat, o femeie inteligentă și frumoasă la chip, o mamă deosebită și o personalitate remarcabilă. Când am revăzut-o la serata de absolvire, unde a fost invitată, am înțeles că vreau să fiu un medic atât de bun ca ea”, ne-a mărturisit Elena Robu.

Anii care au urmat, după absolvirea Universității Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu”, au fost pe cât de interesanți din perspectivă profesională, pe atât și de complicați. Republica Moldova trăia o experiență nouă și deloc ușoară, cea a independenții. În noile circumstanțe sociale și politice, sistemul de sănătate nu mai putea să funcționeze ca în perioada sovietică. Ca urmare, a fost supus mai multor reforme necesare, dar dureroase. Dar chiar și în acest condiții dificile, Elena Robu a rămas fidelă domeniului sănătății și micilor pacienți.

„Dragostea față de meserie, copii și țară m-a motivat și m-a alimentat cu forțe. Când a demarat reforma medicinii de familie, am fost printre primii medici instruiți în acest domeniu. Am simțit atunci că medicina de familie nu este pentru mine. După 10 ani de activitate în pediatrie, m-am convins că acest domeniu este cel mai aproape de sufletul meu. Ca urmare, după ce a fost implementată reforma medicinii de familie, am continuat să activez în calitate de medic pediatru-coordonator pe profilul pediatrie în secția Medicină de Familie. Iar în 1999, am fost numită în funcția de vice-director responsabil de Asistența Medicală în domeniul sănătății Mamei și Copilului, ne-a povestit Elena Robu.

De cei 40 de ani de activitate în domeniul pediatriei, pe Elena Robu o leagă multe amintiri frumoase. Una dintre acestea este gestul unei mame, care a emoționat-o profund.

„La una dintre seratele dedicate Zilei Lucrătorului Medical, interpreta Anișoara Puică m-a observat de pe scenă și mi-a mulțumit public pentru grija față de feciorul ei, cu toate că nu mai activam în acel sector ca medic pediatru mai mult de 15 ani. Într-un alt caz, o fetiță care locuiește peste hotare, când revine în țară, ne vizitează la policlinică și ne mulțumește pentru că i-am depistat rapid o formă gravă de Laringotraheită și am spitalizat-o la timp. Multe amintiri frumoase port în suflet”.

Am întrebat-o pe Elena Robu ce calități personale trebuie să întrunească un medic pediatru, astfel încât să poată comunica eficient cu pacienții minori și să fie îndrăgit de ei. Nu este un secret, copiii stau relaxați doar în fața unui medic în care au încredere și pe care îl simpatizează.

„Medicul pediatru trebuie să aibă o flexibilitate superioară în comparație cu alți medici. El interacționează cu pacienți neascultători, care îi pune la încercare calmul și răbdarea. Pediatrul este medicul copiilor, de aceea trebuie să fie mereu bine dispus, să zâmbească. Pentru copii și părinții lor, medicul pediatru trebuie să fie empatic, profesionist, responsabil și persuasiv ”, ne-a mărturisit Elena Robu.

În 2009, Elena Robu a absolvit și Școala de Management în Sănătate Publică. Iar pe parcursul celor 40 de ani de activitate, munca ei a fost apreciată cu zeci de mențiuni, diplome și multe mesaje de recunoștință din partea pacienților.

“Cel mai important este că port în inimă sentimente frumoase și că mi-am realizat vocația de medic pediatru”, a concluzionat Elena Robu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *