Consumatorii de droguri plătesc pentru „iluzia fericirii” cu propria sănătate și viață. Cum îi putem ajuta?

Organizația Mondială a Sănătății definește drogul ca fiind o substanță solidă, lichidă sau gazoasă, care provoacă dependență, afectează direct creierul şi sistemul nervos, schimbă sentimentele, dispoziția, gândirea, percepția, modificând imaginea asupra realității înconjurătoare.

Consumul de droguri duce la moarte direct – prin administrarea supradozei, sau indirect – din cauza bolilor, accidentelor, violență sau suicid asociate acestui viciu.

Toate drogurile dăunează sănătății. Acestea provoacă îmbătrânirea prematură, iritabilitate, dureri de cap, ritm alert al inimii, crampe stomacale, stări psihotice, leziuni ale rinichilor şi plămânilor, slăbirea sistemului imunitar, tulburări ale dezvoltării la copiii nou- născuţi, pierderea progresivă a personalității şi a autocontrolului la nivel corporal, sufletesc şi spiritual.

De ce recurg oamenii la droguri?

  • Pentru curiozitate.
  • Pentru plăcere.
  • Pentru că este normal socializării și culturii grupului din care fac parte.
  • Pentru că prietenii o fac.
  • Pentru a-și schimba starea de dispoziție.
  • Pentru a fi la modă.
  • Pentru că persoana consumatoare trece prin probleme emoționale, psihologice sau sociale.

Nimeni însă nu începe să consume droguri cu intenția de a deveni dependent, de a se îmbolnăvi și a muri. Doar că ulterior anume asta se întâmplă, dacă nu beneficiază de ajutor psihologic și tratament specializat la timpul potrivit.

Ce urmează?

Toxicomanul vede în droguri soluția pentru depășirea momentelor dificile din viață, a singurătății, a excluderii.  Pentru o perioadă scurtă, el descoperă „iluzia păcii, a calmului sau a forței”. Însă aceste senzații sunt urmate de efecte toxice asupra sistemului nervos, asupra inimii sau a altor organe interne. Ulterior, personalitatea consumatorului este puternic afectată. Începe să aibă viziuni si tulburări de comportament și erori de judecată. Urmează decăderea intelectuală, stare care se manifestă prin comportament delincvent și violent.

 Cum recunoaștem o persoană care consumă droguri?

  •  Își schimbă brusc comportamentul.
  • Trece ușor de la o stare de veselie la una de tristețe, uneori chiar agresivitate neobișnuită, şi de la agresiune la liniște şi chiar delăsare.
  • Își pierde apetitul alimentar.
  • Are ochi roșii.
  • Pierde treptat interesul pentru școală, muncă, hobby-uri, sporturi, prieteni.
  • Are stări de somnolență şi apatie, oboseală excesivă fără o cauză aparentă.
  • Face cheltuieli excesive, iar banii și obiectele valoroase dispar din casă.
  • Are pe piele sau îmbrăcăminte pete neobișnuite sau miroase ciudat.
  • Își ascunde prietenii și folosește un limbaj diferit de cel anterior.

Cum prevenim consumul de droguri?

Prevenirea consumului de droguri rămâne cel mai bun mijloc de soluționare a problemei. În acest sens, cea mai bună metodă ar fi țintirea adolescenților. Dacă ne vom asigura că nu consumă droguri în perioada în care se dezvoltă fizic și psihic, cel mai probabil, nu vor adopta acest comportament pe parcursul vieții de adult. Iată ce recomandă specialiștii:

Menținerea unei relații bune cu adolescentul în familie. Pentru aceasta se pot stabili zile și ore în care familia se va reuni pentru a fortifica relațiile. Totodată, este bine ca adolescentul să se simtă valorizat și să contribuie la realizarea sarcinilor din familie.

Aplicarea măsurilor corecte și consecvente de educație. În comunicarea cu adolescentul este foarte important să fiți corecți, atât în consecvența mustrărilor aplicate, cât și în laudele pe care le oferiți.

Încurajarea activităților adolescentului în timpul liber. Există mai puține șanse ca adolescenții activi social, care au o autostimă crescută, să consume droguri.

Fiți informați cu privire la substanțele pe care le consumă abuziv adolescenții. Multe substanțe pot să pară inofensive într-un mod eronat. În caz de necesitate, se poate apela după explicații la un medic specialist.

Pe 26 iunie, în fiecare an, este marcată Ziua Internațională de Luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri.

Un comentariu la „Consumatorii de droguri plătesc pentru „iluzia fericirii” cu propria sănătate și viață. Cum îi putem ajuta?

  1. De ce așa îi criticați, sunt și oameni care sunt supuși la substanțe toxice, trec prin aceleași stări și unii îi privesc cu dispreț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *