Important pentru cardiaci. Cum pot fi evitate efectele negative ale caniculei asupra inimii?

Temperatura mai mare de 30 grade Celsius și umiditatea aerului de peste 70% sunt factori care pot agrava o afecțiune cardiacă. În aceste condiții, organismul uman depune eforturi mari ca să-și regleze temperatura corpului. Ca urmare, inima bate mai puternic pentru a pompa mai repede sângele, iar tensiunea arterială poate scădea din cauza vasodilatației. Agravarea unei afecțiuni cardiace se manifestă prin:

  • dispnee;
  • tahicardie;
  • amețeli și grețuri;
  • palpitații;
  • leșin;
  • spasmofilie;
  • angina pectorală;
  • dureri de cap;
  • slăbiciune;
  •  urină închisă la culoare.

Impactul caniculei asupra bolilor cardiovasculare

Angina – din cauza creșterii consumului de oxigen în mușchiul cardiac, la temperaturi ridicate pot aparea crize de angină.

Insuficiența cardiacă – inima nu poate să pompeze suficient sânge pentru a menține temperatura corpului scăzută și tensiunea arterială suficient de ridicată. Ca urmare, organismul se poate supraincalzi, iar rezultatul poate fi fatal.

Accident vascular – pierderea unei cantități prea mari de lichide din organism duce la deshidratare. Ca urmare, sângele devine mai vâscos și crește riscul formării de trombi, care provoacă ischemie.

Recomandări pentru cardiaci, pe timp de caniculă

În zilele în care temperatura aerului depășește 30 de grade Celsius, evitați să ieșiți din casă între orele 11.00-18.00. Mijlocul zilei reprezintă cea mai periculoasă perioadă, așa cum soarele este foarte puternic.

Îmbrăcați haine lejere, în culori deschise sau materiale naturale, răcoroase precum inul, bumbacul, mătasea etc. De asemenea, este foarte important să aveți capul acoperit cu o pălărie, șapcă sau chiar o umbreluță de soare.

Beți multe lichide, mai mult decât de obicei, chiar dacă nu vă este sete. Este recomandată o cantitate de 3 litri. Evitați băuturile foarte dulci sau alcoolice, deoarece deshidratează organismul.

Consumați fructe și legume de sezon – ajută întregul organism să facă față stresului provocat de caniculă.

Verificați-vă frecvent nivelul tensiunii arteriale.

Evitați mesele grele, contribuie la creșterea greutății corporale.

Limitați la maximum nivelul de efort și faceți pauze regulate.

Verificați actualizarile meteo, pentru afla dacă au fost emise alerte pentru temperaturi extreme și care sunt recomandările specialiștilor pentru a vă proteja de efectele negative ale caniculei.

În locuință, mențineți temperatura între 22-24 de grade Celsius. În timpul zilei, țineți ferestrele închise, iar seara, aerisiți încăperile.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *