Varianta Omicron a fost confirmată în Moldova. Ce măsuri trebuie să întreprindă populația?

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmată în Republica Moldova, a anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Autoritatea a expediat Institutului de virusologie din Berlin Charité, Germania, 40 de probe, selectate din diferite regiuni ale țării, în perioada iunie — iulie 2022. În toate acestea, a fost depistat virusul SARS-CoV-2, varianta Omicron, cu diferite tipuri sublineage (BA.5.2.1; BA.5.1; BA.2.12.1; BA.5.2 și BA.2.9).

ANSP precizează că există dificultăți tehnice cu privire la achiziționarea reagenților necesari pentru efectuarea secvențierii în cazurile confirmate de SARS-CoV-2, din cauza războiului din Ucraina. Procedura de achiziție a fost inițiată în luna februarie 2022. Consumabilele de laborator au fost deja recepționate și urmează livrarea reagenților.

Autoritatea recomandă cetățenilor să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, procedura fiind cea mai sigură și eficientă metodă pentru a preveni complicațiile bolii și decesul. Vaccinurile împotriva COVID-19, disponibile în Republica Moldova, sunt eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului.

De asemenea, ANSP îndeamnă populația să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

  • purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;
  • respectarea distanței fizice între persoane de, cel puțin, un metru;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • respectarea regulilor de igienă respiratorie;
  • asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;
  • adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat varianta Omicron a COVID-19 drept una îngrijorătoare, în baza dovezilor care demonstrează că are mai multe mutații și se răspândește mult mai rapid decât varianta Delta, timpul de dublare fiind de 2-3 zile. Totuși, formele de boală provocate de Omicron au un risc mai redus de spitalizare, decât cele cauzate de tulpina Delta.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *