De ce ne simțim mereu obosiți?

Oboseala reprezintă o senzație de extenuare și lipsa de energie. Aceasta poate fi cauzată de munca în exces, calitatea scăzută a somnului, griji, plictiseală sau lipsa activității fizice.

Afecțiunile respiratorii, precum răceala sau gripa, medicamentele administrate, provoacă senzație de oboseală, care dispare în timpul administrării tratamentului.

În majoritatea cazurilor, oboseala ușoara nu necesită consult medical separat. Vizita la medic este recomandată atunci când aceasta durează mai mult de două săptămâni și e însoțită de simptome serioase: dificultăți de respirație, sângerare anormala, scădere inexplicabilă în greutate.

Somnul insuficient

Unul dintre motive ar putea fi somnul insuficient, care poate afecta negativ capacitatea de concentrare și starea de sănătate. Adulții ar trebui să doarmă între 7 si 8 ore pe noapte.

Apneea de somn

Unii cred că dorm suficient, dar totuși se trezesc obosiți, din cauza apneei de somn. Aceasta înseamnă oprirea respirației la intervale scurte de timp pe parcursul nopții. Ca urmare, somnul nu este suficient.

Lipsa energiei

Alimentația deficitară determină oboseala. Totuși, un consum greșit de alimente poate fi dăunător. Hrana sănătoasă menține în limite normale glicemia și previne starea de oboseală. Tocmai din acest motiv, este recomandat dejunul bogat în proteine și carbohidrați. În același timp, nu trebuie să uităm de trei mese sănătoase, care trebuie luate pe parcursul zilei.

Anemia

Anemia, mai ales la femei. Pierderea sângelui menstrual poate provoca un deficit de fier, acesta fiind principalul factor de risc în cazul anemiei. În acest caz, este recomanda administrarea de suplimente de fier, sau consumul de alimente bogate în fier (carne slaba, ficat, scoici, fasole, cereale).

Depresia

Oboseala, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare sunt cele mai frecvente manifestări ale depresiei.

Afecțiunile glandei tiroide

Tiroida controlează metabolismul, viteza cu care organismul transforma resursele în energie. Când glanda nu funcționează la capacitate maximă și metabolismul este mai lent, vă puteți simți slăbit și inert.

Excesul de cafeină

Cafeina poate îmbunătăți atenția și concentrarea. În exces, aceasta crește ritmul inimii, al presiunii arteriale și provoacă tremurături.

Infecții ale tractului urinar

În unele cazuri, oboseala poate fi singurul simptom al infecțiilor urinare. Această stare dispare în decursul unei săptămâni, de la începerea tratamentului.

Diabetul

Nivelul de zahăr ridicat rămâne în sânge, în loc să treacă în celulele organismului, ca să fie convertit în energie.

Deshidratarea

Organismul are nevoie de cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a-și păstra echilibrul. Dacă vă este sete, sunteți deja deshidratat.

Bolile cardiace

Când oboseala intervine pe parcursul zilei, în timpul activităților de rutină, poate fi un semn că funcția inimii este afectată.

Alergiile alimentare

Dacă oboseala se intensifică după mese, puteți avea o ușoară intoleranță la unele ingrediente.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro

 

 

 

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *