Ce consumăm de sărbători, dacă suferim de hipertensiune, boli cardiace sau diabet zaharat?

Specialiștii în sănătate publică recomandă populației să limiteze consumul de băuturi îndulcite și dulciuri, pentru a preveni acutizarea hipertensiunii arteriale, bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat.

Un consum sporit al zaharurilor simple libere este asociat cu o creștere a greutății corporale și apariția bolilor netransmisibile, inclusiv a cariilor dentare. Vorbim despre monozaharidele și dizaharidele adăugate la alimente și băuturi de către producător, bucătar sau consumator, dar și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și sucuri concentrate de fructe.

Consumul de băuturi îndulcite mărește considerabil numărul de calorii ingerate zilnic și poate reduce alegerea produselor bogate în nutrimente, precum fructele, legumele, cerealele integrale sau proteinele de calitate.

Tocmai de aceea, OMS recomandă ca să fie consumate doar 50 de grame de zaharuri simple libere și 25 de grame de zahăr, în decursul unei zile.

Pentru a preveni consumul în exces a dulciurilor și a băuturilor dulci în perioada sărbătorilor de iarnă, AgențiaNațională pentru Sănătate Publică recomandă:

  • Înlocuirea băuturilor îndulcite – sucurile, compoturile sau băuturile carbogazoase dulci cu apa plată, inclusiv cea cu adaos de fructe proaspete, ceaiuri sau compoturi neîndulcite;
  • Consumul, în locul dulciurilor, a fructelor proaspete și uscate, nucilor sau deserturilor fără zahăr adăugat;
  • Evitarea produselor pe eticheta cărora zahărul se regăsește pe primele trei poziții;
  • Consumul dulciurilor în prima parte a zilei, după un dejun bogat în proteine.

Potrivit raportului STEPS — Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021, mai mult de șase din zece adulți (63,9%) din țara noastră sunt supraponderali, iar un sfert din populație (22,7%) – obezi. Totodată, valorile medii ale circumferinței abdominale, 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, indică un pericol sporit de apariție a complicațiilor metabolice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, infarctul miocardic sau diabetul zaharat.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *