Cum evităm efectele aerului poluat asupra sănătății?

În Republica Moldova, aerul poluat este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile după consumul de tutun, cauzând 12% din totalul deceselor.

Expunerea îndelungată la aerul poluat provoacă astm cronic, insuficiență pulmonară, boli cardiovasculare,  mortalitate cardiovasculară, diabet, probleme neurologice.

Arterioscleroza coronariană a fost raportată în urma expunerii pe termen lung la emisiile din trafic, în timp ce expunerea pe termen scurt este asociată hipertensiunii arteriale, accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic și insuficienții cardiace. Hipertrofia ventriculară apare la oameni după ce s-au aflat, o perioadă îndelungată, într-un mediu ambiant poluat cu oxid de azot.

De asemenea, poluarea aerului afectează sănătatea copiilor, în primii ani de viață.  Pot apărea tulburări respiratorii, cardiovasculare, mentale, provocând mortalitate infantilă sau boli cronice la vârstă adultă.

Cum te protejezi de aerul poluat?

  1. În zilele cu poluare ridicată, evită străzile aglomerate. Dacă ai o afecțiune pulmonară, acest lucru este și mai important. O mască de protecție cu grad înalt de filtrare ar putea să reducă o parte din particulele nocive.
  2.  Stai departe de punctele fierbinți de poluare, cum ar fi drumurile principale și nodurile rutiere aglomerate.
  3. Evită orele de vârf, mergi mai devreme la școală sau la serviciu.
  4. Mergi pe mijlocul trotuarului – cu cât ești mai departe de trafic, cu atât nivelul de poluare este mai scăzut.
  5. Dacă ai astm bronșic, poartă la tine inhalatorul pentru prevenirea crizelor.
  6. Plantează arbuști în jurul casei. Vegetația poate împiedica o parte din praf sau alte particule cu rol poluant.

Sursele cele mai importante de poluare sunt: în mediul ambiant – transportul auto, în încăperi  – sistemele de încălzire pe bază de combustibil solid și fumatul.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *