Kinetoterapia la AMT Centru: Profilul pacientului, patologii, reabilitare

Kinetoterapia ajută pacienții să se recupereze fizic prin exerciții adaptate pentru a spori forța, rezistența și mobilitatea. Procesul de intervenție include dezvoltarea și implementarea unui plan de tratament, în funcție de necesitățile fiecărei persoane. Respectarea acestuia permite pacienților să revină la un stil de viață normal după un accident sau după o anumită problemă de sănătate și reduce riscul de reapariție și complicații ale unor boli. Cum decurge tratamentul kinetoterapeutic la AMT Centru aflăm de la kinetoterapeutul Valentina CODREANU.

Cel mai frecvent, de ce boli suferă pacienții care vă solicită ajutorul?

Valentina Codreanu: Profilul pacienților este variat. Cel mai frecvent, suferă de boli ale sistemului cardiovascular, sistemului nervos sau sunt după diverse traumatisme. De asemenea, ajung la noi mulți minori și adolescenți cu scolioză și picior plat.

-Cât timp durează reabilitarea?

Valentina Codreanu: Este individual, în funcție de afecțiune și gravitatea ei. Sunt pacienți pentru care sunt suficiente 5-10 proceduri. După AVC, infarct sau traumatisme grave sunt necesare cel puțin 15 proceduri. Pentru o recuperare completă, nu sunt suficiente exercițiile efectuate în cabinetul de kinetoterapie. Pacienții trebuie să le repete la domiciliu, în fiecare zi.

-Kinetoterapia este gratuită pentru pacienți?

Valentina Codreanu: Pacienții aflați la evidența AMT Centru beneficiază gratuit de kinetoterapie. Ei se adresează, inițial, la medicul de familie. Ulterior, acesta îi eliberează bilet de trimitere către mediul fizioterapeut. În funcție de diagnostic, sunt stabilite procedurile pe care pacienții le vor efectua în secția de kinetoterapie și la domiciliu.

-Aveți și pacienți care au suferit de COVID-19?

Valentina Codreanu: În ultima perioadă lucrăm mult cu ei. Reabilitarea post COVID-19 este mai dificilă. Capacitățile fiziologice ale pacienților sunt scăzute. Dar facem tot posibilul să-i ajutăm să-și recupereze sănătatea și să revină la viața de până la COVID-19.

-Cum decurge reabilitarea copiilor cu scolioză?

Valentina Codreanu: Scoliozele la copii sunt frecvent întâlnite. Sistemul scheleto-muscular este slăbit la minori, deoarece fac puțină mișcare. În programul de recuperare pentru copiii cu scolioză avem exerciții spalier, fitball și la covoraș, care mențin tonusul muscular. O parte a musculaturii coloanei vertebrale o stimulăm, alta – o relaxam. Dacă minorii reperă exercițiile și la domiciliu, conform recomandărilor noastre, atunci reușesc să se reabiliteze. Dacă nu- se mărește gradul de scolioza.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *