OMS: Reducerea aportului de sodiu cu 30% – obiectiv eșuat. Cum vor fi afectați oamenii?

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că statele lumii nu vor reuși să reducă aportul de sodiu cu 30% până în 2025. Sodiul sau sarea de masă este un nutrient  important, însă consumat în exces afectează sănătatea și duce la moarte prematură. Potrivit OMS, doar 3% din populația mondială este protejată prin politici obligatorii de raționalizare a consumului de sodiu.

Boli asociate excesului de sare

Clorura de sodiu sau sarea de masă conține aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Corpul uman are nevoie de aproximativ 1.500 mg de sodiu zilnic pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale. La majoritatea oamenilor, rinichii ajung la un moment dat să nu mai facă față excesului de sodiu din sânge. Pe măsură ce sodiul se acumulează, organismul reține apă pentru a dilua sodiul. Aceasta crește atât cantitatea de lichid din jurul celulelor, cât și volumul de sânge din fluxul sangvin. Volumul sangvin crescut înseamnă mai multă muncă pentru inimă și mai multă presiune asupra vaselor de sânge. Iar aceasta creează condiții pentru apariția următoarelor boli:

  • Boli cardiace;
  • Diabet;
  • Afecțiuni ale rinichilor;
  • Umflarea mâinilor și picioarelor;
  • Accidentul vascular cerebral;
  • Cancerul gastric;
  • Osteoporoză.

Consumul mediu de sare la nivel mondial este estimat la 10,8 grame pe zi – cantitate dublă față de recomandarea OMS de a consuma mai puțin de 5 grame de sare pe zi (o linguriță).

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *