Dependența de dializă: Pe cine afectează și cum poate fi evitată?

Hemodializa este o metodă de substituție renală, iar necesitatea inițierii tratamentului apare atunci când se acutizează boala cronică renală (BCR) și se instalează insuficiența renală acută.

BCR este silențioasă, iar simptomele apar în stadiile 4-5. Vorbim despre greață, vomă, dispnee pronunțată, inapetența, pruritul cutanat, menținerea valorilor tensiunii arteriale majorate, rezistența la tratament.

Pentru a preveni BCR, este necesar de a depista la timp a patologia renală și de a administra tratamentul adecvat. În caz contrar, în stadii avansate, scade funcția renală și e nevoie de a conecta pacientul la aparatul de hemodializă.

Tratamentul prin hemodializă înlocuiește funcțiile renale, iar pacientul este nevoit să-l administreze toată viața, dacă nu efectuează un transplant de rinichi.

Cum este realizată procedura de hemodializă?

În timpul dializei, aparatele preiau funcțiile rinichilor. Exista două tipuri de dializă: hemodializa și dializa peritoneală. Ambele tipuri se desfășoară după un plan terapeutic foarte bine pus la punct, în care pacientul trebuie să respecte cu strictețe administrarea unor medicamente și dieta.

Procedura de hemodializă este desfășurată de trei ori pe săptămână, și durează 3-5 ore. Pacientul este conectat la un filtru, prin tuburi conectate la vasele sangvine periferice. Aceasta permite eliminarea din organism a produselor metabolice precum ureea, creatinina, restabilește echilibrul electrolitic în sânge, elimină fluidele în exces din organism. Sângele filtrat este ulterior reintrodus în organism, prin alte tuburi conectate la vasele pacientului. Pentru a depista la timp BCR și a evita hemodializa, oamenii ar trebui să facă periodic examene medicale.

Centrele de dializă din Republica Moldova

În țară sunt 9 centre de dializă, dintre care 7 sunt în instituții de stat, iar 2 private.

Instituțiile de stat:

IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

IMSP Institutul de Medicină Urgentă

IMSP Institutul Mamei și Copilului (IMC)

IMSP SCM „Sfânta Treime”

IMSP SCM Bălți

IMSP Spitalul Raional Cahul

IMSP Spitalul Raional Comrat

Instituțiile private:

“BB Dializa “

“Dr.Piter “SRL

În Republica Moldova, costurile tratamentului hemodializei sunt acoperite de către polița de asigurare. Circa 20 % dintre bolnavii care fac procedura sunt incluși în lista de așteptare pentru transplant renal.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *