Maria Caitaz, medic ftiziopneumolog: Tuberculoza nu e o rușine. Cereți ajutorul medicilor și respectați tratamentul

Astăzi marcăm Ziua Mondială împotriva Tuberculozei cu sloganul Da! Putem învinge tuberculoza”. În fiecare minut, câte 3 persoane mor din cauza infecției, la nivel mondial. Ca urmare, OMS îndeamnă guvernele lumii să dubleze eforturile pentru a combate tuberculoza. De ce este periculoasă această boală? Cum ne îmbolnăvim? Cum o putem preveni? Ne explică medicul ftiziopneumolog Maria Caitaz.

 Ce este tuberculoza și cum se răspândește?

Maria Caitaz: Tuberculoza este o maladie infecțioasă, gravă, provocată Mycobacterium tuberculosis, numita și bacilul Koch. Infecția a fost descoperită în anul 1882 de către savantul Robert Coch și evoluează foarte lent. Bolnavii depistați la timp, în majoritatea cazurilor, se vindecă. Pentru ca un om să se îmbolnăvească de tuberculoză, este necesar contactul direct și îndelungat cu o persoană bolnavă de tuberculoză, și care elimină în timpul tusei bacilul Koch.

Dacă ne aflăm doar câteva minute lângă o persoană bolnavă de tuberculoză, de exemplu, în transportul public, există riscul să ne infectăm?

Maria Caitaz: Este mai puțin probabil, dar este posibil. Deoarece îmbolnăvirea depinde de statutul imun al persoanei.  Vorbim despre maladii grave concomitente, imunodepresive, diabetul zaharat. Totuși, ne îmbolnăvim de tuberculoză când interacționăm o perioadă îndelungată cu un bolnav în familie, la locul de muncă, în locații de agrement. Desigur, contribuie la îmbolnăvire și condițiile de trai dificile:  odăi prost aerisite, întunecoase, umede și alimentația nesănătoasă.

Care este deosebirea dintre tuberculoza pulmonară și extrapulmonară, din punctul de vedere al impactului asupra sănătății?

Maria Caitaz: În 90 la sută dintre cazuri tuberculoza este pulmonară, și este mai ușor de depistat datorită simptomelor pe care le manifestă – tusea. Cea extrapulmonară  afectează practic toate organele din organismul uman – ochi, oase, rinichi, intestin, ganglioni limfatici, piele, organe genitale, etc. Spre deosebire de tuberculoza pulmonară, necesită mai multe investigații și, respectiv, mai mult timp pentru a fi diagnosticată. Însă schema de tratament a tuberculozei extrapulmonare este identică cu cea pulmonară.

În cât timp de la infectare cu bacilul Koch o persoană devine contagioasă?

Maria Caitaz: Potrivit studiilor, aproximativ 30 la sută din populație este infectată cu acest bacilul Koch, însă doar 8 la sută se îmbolnăvește de tuberculoză. Vorbim despre persoanele cu imunitate compromisă sau cu o predispunere genetică.

Există stări care ar trebuie să ne îngrijoreze în cazul tuberculozei asimptomatice?

Maria Caitaz: Persoana infectată asimptomatică poate avea astenie generală, pierdere ponderală, lipsa poftei de mâncare. Pentru a depista formele de tuberculoză asimptomatice, medicii de familie monitorizează sănătatea persoanelor din grupurile de risc și din grupurile de vigilență sporită. Acestea sunt examinate clinic, în fiecare an, și dacă este suspectată infecția, sunt invitate să facă examenul radiologic și examinarea sputei pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Cine sunt persoanele din grupurile de risc și grupurile cu vigilență sporită?

Maria Caitaz: Din grupurile de risc fac parte persoane care au interacționat sau interacționează cu un bolnav în familie, au fost bolnavi de tuberculoză, migranții interni sau externi, pacienții HIV, pacienții cu afecțiuni psihice, bolnavii de diabet, lucrătorii medicali ai echipelor de urgență și ai secțiilor de Ftiziopneumologie. Iar din grupurile cu vigilență sporită fac parte bolnavii cronici, cu maladii nespecifice, cu bronșite, bronhopneumopatii cronice, categoriile de populație social defavorizate, pacienții care au suportat intervenții chirurgicale.

Ce trebuie să cunoască fiecare persoană despre diagnosticul și tratamentul tuberculozei?

Maria Caitaz: Fiecare pacient, înscris la medicul de familie, are dreptul să se adreseze sau să fie invitat de către medicul de familie o dată în an pentru un control profilactic care include fluorografia – pentru cei din grupurile de risc, examen clinic  – pentru cei din grupurile cu vigilență sporită. Dacă tuberculoza este suspectată, pacientul face microscopia sputei – cea mai simplă investigație care poate identifica boala și radiografia toracelui. Aceste investigații sunt gratuite, inclusiv pentru pacienții fără poliță medicală. După stabilirea diagnosticului de tuberculoză, bolnavul va urma tratament în staționar. În cazul tuberculozei sensibile la preparate de linia I, tratamentul durează șase luni, iar în cazul tuberculozei multidrog rezistente – 18-24 de luni. Cu cât mai devreme este inițiat tratamentul, cu atât mai repede se va reabilita bolnavul, și va avea mai puține urmări post-tuberculoase. Diagnosticul și tratamentul tuberculozei sunt gratuite, inclusiv pentru pacienții fără poliță medicală.

De ce este importantă vaccinarea bebelușilor  împotriva tuberculozei după naștere?

Maria Caitaz: Pentru că incidența în țara noastră este destul de înaltă. Bebelușii trebuie vaccinați împotriva tuberculozei a doua sau a treia zi după naștere, în maternități. Totuși, dacă din variate motive nu este posibil, părinții trebuie să cunoască faptul că vaccinul BCG poate fi administrat până la vârsta de 7 ani. Acesta este un vaccin viu, care conține microbacterii avirulente, apatogene dar imunogene, care dezvoltă imunitatea copilului contra tuberculozei. Minorii imunizați nu fac forme grave de tuberculoză, chiar dacă se întâmplă să se îmbolnăvească. De aceea, este foarte important ca toți membrii familiei să fie examinați medical, inclusiv pentru tuberculoză, până la nașterea bebelușului. În acest mod, va fi protejat de infecții.

Cum prevenim tuberculoza?

Maria Caitaz: Pentru a preveni tuberculoza orice persoană trebuie să facă, anual, examene profilactice și să ducă un mod de viață sănătos. Acesta prevede: o alimentația rațională, odihnă, muncă în condiții decente, condiții decente de trai.

Ce mesaj le transmiteți pacienților Dumneavoastră de Ziua Mondială a Tuberculozei?

Maria Caitaz: Tuberculoza nu este o rușine. Este o boală infecțioasă, principalul ucigaș printre infecții în lume. Ca urmare, pacientul trebuie să facă examene profilactice, să respecte sfaturile medicului de familie și medicului ftiziopneumonolog, să respecte durata și tratamentul indicat. În acest mod își protejează viața, propria familie și comunitatea. Cei care abandonează tratamentul reprezintă o sursă permanentă de infecție în societate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *