Alegi să fumezi, alegi să fii bolnav iremediabil. Altă alternativă nu există!

Fumatul este una din cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate în întreaga lume. Acesta dăunează aproape tuturor organelor, provoacă severe complicații și decese premature. În fiecare an, în întreaga lume, peste 8 milioane de oameni mor din cauza fumatului activ și pasiv.

Consumul de tutun afectează, în preponderent, sistemul cardiovascular. Riscul producerii unui atac de cord sau unui Accident Vascular Cerebral este mare la persoanele care fumează. De asemenea, fumătorii activi sau pasivi au cu pana la 40% mai mari șanse de a dobândi diabet zaharat de tip 2.

Totodată, fumatul poate declanșa boli ale sistemului respirator, precum Bronhopneumonie Obstructivă Cronică, astm bronșic și cancer, în special la plămâni sau la laringe sau gură.

Potrivit estimărilor, 1 din 10 fumători riscă să se îmbolnăvească de cancer la plămâni. Printre nefumători, această rată este de 1 la 75. Fumatul, de asemenea, afectează erecția. Riscul apariției erecției la fumători este cu aproape 85 la sută mai mare decât la nefumători. Se estimează că fumătorii trăiesc cu 3 până la 10 ani mai puțin decât nefumătorii.

Fumatul pasiv este dăunător?

Da, fumatul pasiv dăunează sănătății. Persoana care inspiră constant fumul de țigară, muncind sau locuind cu un fumător, riscă, de asemenea, să se îmbolnăvească de cancer pulmonar și boli cardiovasculare. Cei mai vulnerabili sunt copiii, mai ales sugarii. Ei pot să dezvolte alergii, astm, bronșite cronice, patologii cardiovasculare, riscă să fie spitalizați mai frecvent din cauza bronșitei și pneumoniilor, infecțiilor cronice ale urechii, tusei și expectorației.

Țigările electronice sunt inofensive?

Țigările electronice sunt dispozitive care permit inhalarea de nicotină sub formă de vapori. Acestea nu ard tutun și nu produc gudron sau monoxid de carbon. Lichidul din interiorul țigărilor conține, pe lângă nicotină, alte substanțe periculoase: plumb, cadmiul, nichelul, compușii carbonilici –  acetaldehida, acroleina și formaldehida, arome chimice. Toate aceste elemente dăunează sănătății, afectează sistemele cardiovascular și respirator și creează adicția de nicotină. În concluzie putem afirma: țigările electronice, de asemenea, ne îmbolnăvesc.

Beneficiile renunțării la fumat?

  • Îmbunătățește starea de sănătate și îmbunătățește calitatea vieții;
  • Reduce riscul de deces prematur și poate crește speranța de viață cu până la 10 ani;
  • Reduce riscul de boli cardiovasculare, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) și cancer;
  • Contribuie la sănătatea femeilor însărcinate și a bebelușilor;
  • Reduce povara financiară pe care fumatul o pune asupra persoanelor care fumează, a sistemelor de sănătate și a societății.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *