25 iulie ne reamintește că minorii trebuie supravegheați în preajma apei și în timpul înotului

Înecul este una dintre principalele cauze de deces pentru copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 1 și 24 de ani, la nivel global. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ  236.000 de oameni se îneacă, în fiecare an.

Peste 90% dintre decesele prin înec au loc în țările cu venituri mici și medii, copiii sub vârsta de cinci ani fiind expuși celui mai mare risc. Tragedia se întâmplă nu doar în timpul scăldatului, dar și a pescuitului sau a plimbărilor pe bărci. Iar condițiile meteorologice nefavorabile și lipsa abilităților de înot reprezintă principalele cauze ale înecului.

Pentru a proteja copiii de înec, autoritățile recomandă adulților:

  1. Să monitorizeze copiii când se află în apă sau în apropierea apei

Un copil se poate îneca în 25-30 de secunde, chiar şi în apă puțin adâncă, în funcție de vârstă. Tocmai de aceea, adultul trebuie să stea în apă, lângă minor, la o distanță care să-i permită să intervină imediat. Copilul nu trebuie lăsat singur chiar dacă poate înota, deoarece există riscul să obosească, și să intre în panică. Înecul se produce, cel mai frecvent, rapid și silențios, copilul nereușind să strige după ajutor.

     2. Să nu mizeze pe colacii de salvare și jucăriile gonflabile, nu sunt 100% sigure

Copiii pot luneca de pe colacii de salvare sau alte obiecte gonflabile. Singurul accesoriu care poate ajuta cu adevărat sunt vestele de salvare certificate, care nu trebuie confundate cu cele de plutire. Dar chiar și în acest caz, copiii trebuie supravegheați.

  3. Să-i învețe următoarele reguli de comportament

  • Să nu se scufunde în zonele cu apă adâncă, chiar dacă știe bine să înoate;
  • Să nu alerge pe marginea piscinelor;
  • Să nu împingă alți copii în apă;
  • Să înoate doar în preajma unui adult

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *