Când fructele și legumele devin periculoase pentru sănătate?

Pe lângă aportul de vitamine și beneficiile incontestabile, fructele și legumele pot fi periculoase pentru sănătate, dacă au un conținut sporit de nitrați.

Nitrații reprezintă săruri ale acidului azotic, care se află în mod natural în toate tipurile de sol și ajută planta să crească. Unii producători adaugă însă îngrășăminte în exces, fapt care crește conținutul de nitrați. În consecință,  legumele și fructele care depășesc nivelul admisibil de nitrați,  provocă diferite afecțiuni sau dereglări ale stării de sănătate.

Cum se manifestă o intoxicație cu nitrați?

  • Cianoza pielii și mucoaselor, din cauza saturației insuficiente a celulelor cu oxigen;
  • Somnolență, slăbiciune, dureri de cap, amețeli;
  • Modificarea tensiunii arteriale și a pulsului;
  • Dificultăți de respirație;
  • Scăderea imunității.

Principalele surse de nitraţi pentru om sunt: salata, sfecla, varza, pătrunjelul, mărarul, morcovul, ridichea, ceapa verde, reventul şi fructele. Nitraţii pot nimeri în organism şi cu apa potabilă, în cantităţi mai mici cu laptele, carnea şi brânza.

Cum evităm intoxicația cu nitrați?

Vom achiziționa produse vegetale doar din locuri autorizate, și vom verifica certificatul de inofensivitate.

Vom ține fructele și legumele în apă, în decurs de două ore, și le vom decoji, înainte de a le consuma. De asemenea, este recomandat de a adăuga puțină lămâie, care ajută la neutralizarea nitraților.

Vom păstra legumele şi fructele în frigider, aerul rece oprește procesul de transformare a nitraților în nitriți, care dăunează organismului.

Nu vom mânca rădăcinile sau cozile plantelor. Aici se acumulează cantitatea maximă de nitrați.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, limita inofensivă zilnică de nitrați este de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală și, respectiv, nitriți – 0,2 mg/kg.

Cum verificăm nivelul de nitrați în fructe și legume

Nivelul de nitrați în fructe și legume poate fi verificat cu ajutorul unui nitratometru, care oferă un răspuns prin 2 click-uri, iar timpul de măsurare este de 3 secunde.

Procesul de testare este simplu. Introducem dispozitivul în produs, și tastăm  butonul ”ok”. În 3 secunde rezultatul va fi atașat pe ecran. Nivelul de nitrați va fi reprezentat prin culorile verde, galben și roșu.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *