Consecințele alergiei la ambrozie: Agravează simptomele astmului și provoacă șoc anafilactic

Începând cu jumătatea lunii iulie și până în septembrie, crește semnificativ numărul cazurilor de alergii provocate de ambrozie, deoarece este sezonul de înflorire a plantei. Persoanele sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăuncioare de polen, dacă acestea ajung în căile respiratorii.

Organismul vede polenul ca un corp străin, care îi poate dăuna. Drept urmare, declanșează un răspuns imunitar pentru a-l distruge. În consecință, apar simptomele chinuitoare, care pot fi fatale, în unele situații.

Simptomele alergiei provocate de ambrozie

Dacă în cazul astmaticilor, alergia provocată de ambrozie agravează simptomele și poate provoca tuse și respirație șuierătoare, pentru persoanele alergice determină simptome precum:

  • Afectarea mucoasei nasului și a ochilor, manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
  • Accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
  • Afectarea pielii cu leziuni de urticarie, mâncărime şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor, zona genitală şi extremităţi;
  • Șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.

Cum poate fi prevenită sau diminuată gravitatea simptomelor?

  • Reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10.00 și 15.00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
  • Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
  • Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • Spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
  • Spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • Implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire.

În scopul prevenirii și diminuării riscului asupra sănătății publice este importantă mobilizarea și implicarea întregii societăți în realizarea acțiunilor de combatere a buruienii ambrozia prin diferite metode, inclusiv:

Mecanice – cosirea sau smulgerea plantei, de 4-5 ori în perioada de vegetaţie;

Chimice – aplicarea erbicidelor

La cine apelăm după ajutor medical?

La apariția simptomelor, mergeți la medicul de Dumneavoastră de familie, care va prescrie un tratament. În caz de necesitate, veți fi direcționat către medicul alergolog.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *