Bolile provocate de bacterii, mai greu de tratat. De ce este periculos pentru viață?

Când un antibiotic nu mai are efect asupra unei bacterii, aceasta se numește bacterie rezistentă la antibiotic. Antibioticul nu poate omorî bacteria, iar afecțiunea nu poate fi tratată.

Cu această problemă se confruntă sistemul medical din întreaga lume. În fiecare an, aproape 5 milioane de oameni mor din cauza bolilor rezistente la antibiotice.

Situația este alarmantă și în Republica Moldova. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au constatat că bacteriile patogene manifestă o rezistență alarmantă față de antibioticele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă intenție.

De exemplu, un sfert dintre cazurile primare și mai mult de jumătate dintre cele secundare de tuberculoză nu reacționează la tratament. Totodată, aproape 60% dintre microorganismele care provoacă infecții la pacienții după tratamente chirurgicale sunt rezistente la antimicrobiene.

Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, în special pentru tratamentul bolilor provocate de virus, este principala cauză a creșterii rezistenței la antibiotice. În același timp, medicina nu poate oferi, deocamdată, alternative:  în ultimele decenii nu au fost descoperite și produse antibiotice noi.

Specialiștii din domeniul sănătății publice atenționează că antibioticele nu trebuie administrate pentru tratamentul infecțiilor virale comune: răceala, gripa, COVID-19, bronșita, tusea, durerile în gât, unele infecții ale urechii și ale sinusurilor și gastroenterita acută.

Pentru a combate rezistența antimicrobiană, antibioticele trebuie utilizate exclusiv conform indicațiilor medicale și schemei de tratament, atât la oameni, cât și la animale.

În Uniunea Europeană (UE), din cauza rezistenței la antimicrobiene, peste 35 mii de persoane mor în fiecare an. În același timp, doar 50% dintre cetățenii UE sunt conștienți că antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale.

În perioada 18-24 noiembrie 2023, în Republica Moldova este marcată Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene  „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună”.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *