Fumul iluziei: Cum industria tutunului manipulează generația tânără?

Falsurile industriei tutunului au atras generații de consumatori de tutun, fapt care a provocat  o epidemie globală a consumului de tutun.  Pentru a avea în continuare venituri de miliarde de dolari, industria tutunului depune eforturi pentru a face produsele sale disponibile și accesibile generațiilor în creștere. Aceasta dezvoltă produse și strategii de publicitate, care atrag copiii și adolescenții, ajungând la ei prin intermediul rețelelor de socializare și platformelor online.

Nicotina din e-țigarete afectează creierul

Produsele noi de nicotină și tutun, precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit câștigă teren în rândul tinerilor. Se estimează că 12,5% dintre adolescenții din Regiunea Europeană a OMS au folosit țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. În unele țări din regiune, ratele de utilizare a țigărilor electronice în rândul elevilor sunt de 2-3 ori mai mari decât ratele de consum de țigări convenționale.

Potrivit celor mai recente cercetări, țigările electronice intensifică dependența de nicotină. Dovezile alarmante cu privire la efectele asupra sănătății și vieții consumatorilor și a celor din jur demonstrează că nicotina din e-țigarete este un aditiv extrem de dependent, care afectează creierul în dezvoltare al adolescenților și triplează șansele de a deveni fumător în viața de adult.

Cum industria tutunului induce în eroare guvernele?

La nivel global, 111 țări, inclusiv Republica Moldova, au adoptat măsuri de reglementare a produselor ce conțin tutun și a produselor conexe. Acestea includ interdicții privind utilizarea țigărilor electronice în zone publice închise; interzicerea publicității, promovării și sponsorizării, aplicarea avertismentelor de sănătate pe ambalaje, precum și a restricțiilor de vârstă privind vânzarea țigărilor electronice și a interdicțiilor sau restricțiilor privind aromele.

Apariția continuă a produselor noi din tutun și a produselor conexe, în special a țigărilor electronice pe piața globală și cea a Republicii Moldova, care prezintă un grup eterogen de produse și evoluția continuă a acestora ca design și structură, face dificilă reglementarea lor, inclusiv și a dispozitivelor de încălzire.

Noi măsuri de consolidare a cadrului legislativ

Republica Moldova, continuă să consolideze cadrul legislativ privind controlul tutunului. Actualmente este în proces de promovare un nou proiect de lege pentru modificarea unor normative în domeniul controlul tutunului. Cele mai relevante reglementări propuse includ următoarele aspecte:

  • Excluderea excepției de etichetare pentru produsele de tutun încălzit;
  • Extinderea spațiilor libere de tutun;
  • Reglementări mai clare pentru țigărilor electronice;
  • Prevenirea publicității și comercializării produselor din tutun și a celor conexe în mediul online;
  • Prevenirea promovării produselor din tutun în materialele media audiovizuale, etc.

Milioane de copii – victime ale industriei tutunului

Aproximativ 37 de milioane de copii din întreaga lume, cu vârste între 13-15 ani, consumau o anumită formă de tutun, în 2022. În regiunea europeană a OMS, cifra a ajuns la 4 milioane de consumatori.

În Republica Moldova, peste 16%  dintre minori sunt consumatori activi ai produselor de tutun, inclusiv a celor care conțin nicotină: 20,4% băieți și 11,8% fete, potrivit Studiului GYTS, 2019.

Astăzi, 31 mai, marcăm Ziua mondială fără tutun, cu îndemnul – Protejarea copiilor de interferența industriei tutunului!

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *