Cum prevenim intoxicațiile alimentare în perioada caniculei: Recomandări pentru păstrarea și pregătirea alimentelor

Risc mare de intoxicații alimentare în perioada caniculară! Temperaturile ridicate constituie un mediu ideal pentru multiplicarea rapidă a bacteriilor în alimente – E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes. Acestea pot provoca diverse afecțiuni digestive, cum ar fi toxiinfecția alimentară, gastroenterocolita, diareea acuta și dizenteria.
Alimente asociate intoxicațiilor alimentare
• Carnea de pui, curcan, vită sau porc crudă sau pregătită insuficient
• Fructele și legumele proaspate, nespălate
• Germenii de grâu
• Laptele crud și produse lactate, care conțin lapte crud (branzeturi moi, înghețată, iaurt)
• Oua nefierte
• Fructe de mare și crustacee crude
Sfaturi pentru prevenirea intoxicațiilor alimentare
Păstrarea corectă a alimentelor: depozitați alimentele perisabile (carne, pește, produse lactate, ouă) în frigider la o temperatură sub 4°C.
Igienă strictă: spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de a pregăti alimentele. Dezinfectați constant suprafețele de lucru și ustensilele de gătit.
Evitați contaminarea încrucișată: nu folosiți aceleași ustensile pentru alimente crude și preparate fără a le spăla în prealabil.
Gătirea corectă: asigurați-vă că peștele, carnea și alte alimente crude sunt gătite complet, la temperaturi care distrug bacteriile potențial periculoase.
Evitați produsele neprocesate și nepasteurizate: vorbim în special despre laptele nepasteurizat, brânzeturile crude și carnea crudă.
Mergeți urgent la medic dacă aveți următoarele simptome
• Sânge în scaun
• Febră înalta (>38.30C)
• Vărsături frecvente
• Semne de deshidratare: scăderea sau absenta urinării, gura uscată, senzație intensă de sete, amețeală și stare de slăbiciune generalizată
• Diaree
• Durere severă abdominală

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *