Diabetul gestațional: Factori de risc, simptome, prevenire

Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii. De obicei, se dezvoltă între 24 și 32 de săptămâni și dispare după naștere. În unele cazuri, afecțiunea poate apărea mai devreme sau mai târziu de acest termen.

Corpul nu produce o cantitate adecvată de insulină în comparație cu nivelul de glucoză din sânge, astfel încât glicemia (glucoza din sânge) crește considerabil sau, mai frecvent, celulele organismului devin rezistente la acțiunea insulinei pancreatice. Hormonii secretați de placentă îngreunează sau chiar blochează acțiunea insulinei la nivelul organismului mamei.

Factori de risc

  • Vârsta (peste 25 de ani);
  • Rasa (asiatic-americană, nativ americană, africană sau spaniolă);
  • Obezitatea;
  • Inactivitatea;
  • Istoricul familial de diabet;
  • Prezența diabetului gestațional în sarcinile anterioare;
  • Nașterea anterioară a unui copil cu greutate de peste 4,5 kg.

Simptome

  • Simțiți că vă este sete aproape tot timpul, chiar și după ce ați băut apă;
  • Vă urinați des – nu este tot timpul un semn de infecție urinară;
  • Simțiți că vă este foame mai des decât de obicei;
  • Experimentați oboseală frecventă;
  • Își fac apariție infecțiile recurente (ex: candidoza orală);
  • Apar tulburări de vedere (vederea încețoșată).

În această situație este necesar de a face testul pentru confirmarea diabetului gestațional, numit  „testul de toleranță la glucoză”, în săptămânile 24-28 de sarcină.

Alimentația gravidei diagnosticată cu diabet gestațional

Conștientizarea rolului alimentației sănătoase este partea cea mai importantă în tratamentul și gestionarea diabetului gestațional. Alimentația echilibrată și sănătoasă ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge în intervalul de siguranță. Toți carbohidrații afectează nivelul zahărului din sânge, ca urmare gravidele trebuie să cunoască în ce alimente se regăsesc, și să diminueze consumul acestora.

  • Mâncați variat și echilibrat. Este nevoie de un amestec echilibrat de alimente pentru a obține toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie;
  • Reduceți consumul de zahăruri simple. Nu uitați că băuturile carbogazoase, băuturile „sportive” energizante și sucurile de fructe au un conținut ridicat de zahăr. Înlocuiți-le cu apa, laptele simplu degresat sau semi-degresat, ceai și cafea fără cofeină;
  • Consumați mai puține produse rafinate. Alegeți, în schimb, cerealele integrale, măcinate grosier și produsele nerafinate;
  • Consumați mai multe alimente proaspete și mai puține alimente procesate;
  • Verificați bine etichetele. Nu vă lăsați păcălite de pâinea de culoare neagră sau de etichetele care indică prezența cerealelor sau făinii integrale. Verificați dacă cerealele integrale sunt menționate pe prima poziție în lista de ingrediente. De asemenea, examinați conținutul de fibre pentru o porție – cu cât este mai mare, cu atât mai bine;
  • Consumați cerealele integrale, legume, leguminoase, fructe, nuci, semințe;
  • Consumați mai puține alimente precum prăjituri, ciocolată, înghețată și biscuiți;
  • Fiți atenți la celelalte denumiri ale zahărului de pe eticheta alimentelor. Acestea sunt zaharoza, glucoza, dextroza, fructoza, lactoza, maltoza, mierea, zahărul invertit, siropul de glucoză-fructoză sau de porumb, etc.
  • Mâncați proteine cu moderație. Optați pentru pește și carne de pasăre fără piele;
  • Preparați bucatele prin fierbere sau coacere;
  • Reduceți consumul de sare.
  • Consumați alimente bogate în potasiu ( citrice, banane, legume) și alimentele bogate în calciu ( lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, broccoli, spanac și tofu)
  • Nu uitați să vă mișcați cât mai mult!

Autor:Liliana Arnaut, medic igienist, specialist în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Sursa: www.prosanatate.md

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *