AMT Centru și Pretura Centru vor consolida colaborarea în domeniul social-medical

Protecția sănătății și vieții copiilor aflați în situații dificile, urgentarea perfectării adeverințelor de naștere a minorilor din familii social-vulnerabile și prevenirea violenței în familie, sunt printre subiectele discutate în cadrul unei ședințe comune de către conducerea AMT Centru și șefii Direcțiilor asistență socială și protecția drepturilor copiilor din cadrul Preturii Centru.

Vice-directoarea Elena Robu a amintit despre o problemă frecvent întâlnită de lucrătorii medicali, în procesul de acordare a asistenței medicale copiilor. Este vorba despre lipsa adeverinței de naștere, situație atestată inclusiv în cadrul familiilor unde există o situație materială bună și o atmosferă sănătoasă. Din diferite motive însă părinții amână perfectarea documentului.

“Sunt cazuri când un copil necesită să fie spitalizat de urgență, dar nu are adeverință de naștere. Medicii sunt puși în situație dificilă, pentru că apare dilema cine plătește tratamentul. Statul asigură gratuit tratamentul copiilor, însă în baza datelor de identitate ale acestora”, a precizat Elena Robu.

Pentru depășirea acestei probleme, AMT Centru mizează pe suportul Preturii Centru.

“Evident, noi luăm copiii în tratament fără adeverință de naștere. Concomitent însă așteptăm ca părinții să perfecteze documentul. Cred că în acest caz, Pretura ne poate ajuta să urgentăm procesul”, a menționat directoarea AMT Centru, Adela Glavan.

Totodată, Diana Cojocaru, șefa interimară a Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului din cadrul Preturii Centru, a îndemnat AMT Centru să anunțe imediat autoritatea dacă suspectă faptul că sănătatea și viața unui minor este în pericol.

“Când copiii sunt în situații de risc, îl plasăm în centru de plasament. Dar înainte de aceasta, îi ducem la medicul de familie, ca să fie investigați medical. În caz de urgență, ne deplasăm la domiciliul familiei cu polițistul și medicul de familie. De aceea, vă rugăm, dacă în procesul acordării asistenței mediale constatați sau suspectați că minorul se află în situații de risc, sesizați imediat Direcția pentru protecția drepturilor copilului”, a spus Diana Cojocaru.

AMT Centru și Direcțiile asistență socială și protecția drepturilor copilului urmează să stabilească un plan comun de activități în domeniul acordării asistenții medicale și sociale persoanelor aflate în situații dificile.

“Am avut mereu o colaborare eficientă pe segmentul medical-social cu AMT Centru. Scopul acestei întâlniri este să vedem ce dificultăți persistă în identificarea persoanelor în situații de risc și să le înlăturăm, astfel încât să evităm consecințe dureroase”, a concluzionat Eudochia Paracenco,  șefa Direcției Asistență Socială din cadrul Preturii Centru.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *