În Republica Moldova continuă Campania de vaccinare contra infecției cu Papilomavirusului uman.

  În Republica Moldova continua Campania de vaccinare contra infecției cu Papilomavirusului uman a persoanelor de sex masculin și femenin cu vârsta cuprinsă între 9-26 ani .
   Infecţia cu Human papillomavirus (HPV) este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din întreaga lume . Se estimează că până la 80% dintre femei vor dobândi o infecţie cu HPV de-a lungul vieţii; dintre aceste infecţii, o proporţie de până la 50% – 75% vor fi cu un tip oncogen de HPV . Numeroase studii efectuate în diverse zone geografice arată că tulpinile oncogene de HPV 16 şi 18 cauzează aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin în întreaga lume.
   În Republica Moldova este disponibil Vaccinul Gardasil, produs de compania americană „Merck Sharp & Dohme” (MSD) și asigură protecţia împotriva a 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 și 18), care, de cele mai dese ori, duc la apariţia cancerului de col uterin sau dezvoltarea verucilor genitali (negi). Acesta se administrează în 2 doze la interval de 6 luni, pentru copiii 9-14 ani, pentru tinerii 15-26 ani, administrarea este recomandată în regim de 3 doze (la 0,2,6 luni).
   Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV, a dat speranţă pentru reducerea incidenţei infecţiilor, morbidităţii şi mortalităţii legate de HPV.
    Cum te poți proteja de infecția cu HPV?
√ începe viața sexuală cât mai târziu posibil ,
√ întreține raporturi sexuale cu cât mai puțini parteneri ,
√ întreabă medicul despre vaccinarea împotriva infecției cu HPV !

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *