Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante și sensibile probleme de sănătate publică atât la nivel mondial, cât şi în Republica Moldova.

În pofida progreselor importante realizate în prevenția, diagnosticul și tratamentul acestei patologii, actualmente, în Republica Moldova avem un număr de 4291 de femei care luptă împotriva acestei patologii. La fiecare 2-3 zile în țara noastră moare o femeie răpusă de această maladie.

Această boală nu cruță pe nimeni, astfel, în Europa, o femeie moare la fiecare 18 minute, iar la nivel mondial – la fiecare 3 minute. În Europa, anual circa 50000 de femei dezvoltă cancer cervical și altele 25000 mor în urma acestei boli incurabile.

Este însă o tragedie astăzi, în secolul XXI, să avem femei care mor din cauza unei maladii, care reprezintă una dintre cele mai prevenibile neoplazii de tip malign.

Această patologie se dezvoltă, de obicei, la vârsta mijlocie și este cel mai frecvent diagnosticată la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani. Se dezvoltă rar la femeile sub 20 de ani și doar în 15% cazuri este depistat la femeile cu o vârsta de peste 65 de ani.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin apare atunci când celulele din țesutul colului uterin se reproduc într-un mod necontrolat și formează un nodul (numit de asemenea tumoră). Odată cu creșterea tumorii, celulele

se răspândesc în alte părți ale corpului și devin un pericol pentru viață. Colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului și este situat în partea superioară a vaginului.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

În majoritatea cazurilor cancerul de col uterin este cauzat de un virus care se numește papiloma virus uman (sau HPV).

HPV este un virus frecvent întâlnit, majoritatea oamenilor vor avea această infecție la o anumită etapă pe parcursul vieții. Virusul se transmite prin orice formă de contact sexual. Există mai multe tipuri de HPV, însă doar unele din ele pot duce la cancer. Tipurile de HPV, care cauzează cancer de col uterin, pot infecta colul uterin fără nici un fel de simptome. În majoritatea cazurilor sistemul imun elimină virusul fără ca să știți ca l-ați fi avut vreodată. Dar uneori infecția HPV poate duce la transformarea celulelor din colul uterin în celule anormale.

Ce este screening-ul pentru cancer de col uterin?

Screening-ul pentru cancer de col uterin (care se mai numește ”frotiu”) include prelevarea unei probe de celule de la suprafața colului uterin. Analizele vor fi trimise la laborator, ele sunt examinate la microscop în vederea identificării precoce a anomaliilor celulare. Celulele anormale nu sunt cancer, dar dacă rămân netratate, ele se pot transforma în cancer.

Care sunt avantajele screening-ului pentru cancer de col uterin?

Screening-ul ajută la prevenirea cancerului de col uterin. El preîntâmpină apariția cancerului de col uterin la 1 din 100 de femei care fac testul de screening. În fiecare an screening-ul pentru cancer de col uterin salvează până la 5000 de vieți.

Care sunt simptomele cancerului de col uterin?

Cancerul poate apărea între examinările de screening regulate. Deci este important să fiți atentă la tot ce vi se pare neobișnuit, mai ales la următoarele:

• Sângerări între ciclurile menstruale, după raport sexual sau în menopauză .

• Durere sau disconfort în timpul raportului sexual.

Dacă este prezentă oricare din aceste schimbări, mergeți la medic cât mai degrabă posibil.

Ce anume îmi poate mări riscurile de a dezvolta cancer de col uterin?

Screening-ul reduce riscurile de a dezvolta cancer de col uterin. Aproape întotdeauna cancerul de col uterin este cauzat de infecțiile HPV. HPV poate fi transmis prin orice formă de activitate sexuală. Femeile și bărbații care au parteneri sexuali multipli au mai multe șanse să se infecteze cu virsul HPV.

În prezent fetelor și băieților în vârstă de 9-13 ani , cât și 14 ani și mai mult ,li se propune un vaccin tetravalent contra infecției cu Papiloma virus uman, conform calendarului de vaccinări.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva CCU.

Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente!!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *