24 martie – Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei

    La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza –Mycobacterium tuberculosis, numit și bacilul Koch.

.   Lupta împotriva tuberculozei reprezintă o prioritate de sănătate publică . Acțiunile eficiente de prevenție și tratament trebuie să fie în continuare o prioritate pentru sistemul de sănătate. In trecut, lupta cu boala se ducea cu odihna, hrana buna, cura sanatoriala la munte. Descoperirea medicamentelor antituberculoase a schimbat radical evoluția bolii, care a devenit o simpla boala infecțioasa vindecabila. Din păcate, mentalitatea ca este o boala rușinoasa si teama de fosta boala fatala s-au păstrat si astăzi.

.   Mottoul din acest an „Timpul expiră” transmite mesajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) către liderii globali de a acționa în conformitate cu angajamentele luate pentru a combate maladia în întreaga lume. Acest mesaj este deosebit de important, în special, în contextul pandemiei COVID-19, pentru a asigura accesul echitabil la tratament și prevenire a tuberculozei. OMS atenționează că pandemia demonstrează cât de vulnerabile sunt persoanele cu afecțiuni pulmonare și cele cu o imunitate scăzută, fapt pentru care este necesară mobilizarea tuturor eforturilor, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului de acoperire cu servicii universale de sănătate. În Republica Moldova, tuberculoza rămâne a fi una dintre problemele prioritare de sănătate publică. În perioada pandemiei COVID-19, se constată o reducere cu 38,7% a notificării cazurilor de TBC, comparativ cu anul 2019. Incidența cazurilor noi și recidive de tuberculoză în anul 2020 a constituit 43,9 la 100 de mii de populație (1762 de cazuri), comparativ cu 71,6 la 100 de mii de populație (2877 de cazuri), în 2019. Mortalitatea prin TBC, în 2020, a constituit 5,2 la 100 mii de populație (208 cazuri), comparativ cu 6,2 la 100 mii de populație (248 cazuri), în 2019.

.   De menționat că, în Republica Moldova, diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp la medic și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componente indispensabile pentru a obține rezultatul scontat. Rata succesului tratamentului pentru cohorta anului 2019 a cazurilor noi de TBC pulmonară sensibilă, bacteriologic confirmată, este de 83,3%.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *