COVID-19 revine în forță. Cum împiedicăm virusul să ne distrugă iarăși viața?

Numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere în Republica Moldova, a atenționat Ministerul Sănătății. Numai în ultimele șapte zile, 1 014 persoane s-au îmbolnăvit, dintre care 99 sunt copii. În același timp, Direcția Generală Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău a anunțat că secțiile COVID din cadrul Spitalulului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru copii, unde sunt spitalizați minorii bolnavi de COVID-19,  sunt deja arhipline, și că urmează să fie amenajate spații suplimentare. În aceste circumstanțe, autoritățile în sănătate au început să evalueze nivelul de pregătire al sistemului medical pentru un eventual nou val al pandemiei. Între timp, cetățenii sunt îndemnați să poarte măștile de protecție, în special în transportul public și spațiile închise (instituții medico-sanitare, săli de concerte, teatre, cinematografe, centre comerciale etc.), să respecte regulile de igienă a mâinilor și să se vaccineze – cea mai sigură metodă de protecție împotriva virusului. În continuare, vă amintim de ce este necesar să ne vaccinăm împotriva COVID-19, ce avantaje ne oferă vaccinul și cum  contribuie imunizarea, concomitent cu respectarea măsurilor de protecție, la stoparea răspândirii infecției SARS CoV-2 în comunitate.

De ce avem nevoie de vaccin dacă aplicăm măsurile de prevenire pentru COVID-19?

Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de a elimina un virus din circulație. Măsurile de protecție COVID-19 ne ajută să reducem riscul de expunere la virus și de a-l răspândi în comunitate. Pentru a oferi însă cea mai bună protecție, acestea trebuie însoțite de vaccinare.

Cum funcționează vaccinurile COVID-19?

Vaccinurile funcționează prin imitarea unui agent infecțios – viruși, bacterii sau alte microorganisme care pot provoca o boală. Acest lucru „învață” sistemul imunitar să răspundă rapid și eficient împotriva acestuia. În mod tradițional, vaccinurile  funcționează prin introducerea unei forme slăbite a unui agent infecțios care permite sistemului imunitar să-și construiască o amintire. În acest fel, acesta îl poate recunoaște și combate rapid înainte de a ne îmbolnăvi. În așa mod au fost concepute unele dintre vaccinurile împotriva  COVID-19. Alte vaccinuri împotriva COVID-19 au fost dezvoltate folosind noi abordări, care sunt numite vaccinuri cu ARN mesager sau ARNm. În loc să introducă antigene (o substanță care determină sistemul imunitar să producă anticorpi), vaccinurile ARNm oferă corpului nostru codul genetic de care are nevoie pentru a permite sistemului nostru imunitar să producă antigenul însuși. Tehnologia vaccinului ARNm a fost studiată de câteva decenii. Nu conține virusul viu și nu interferează cu ADN-ul uman.

Cine poate face complicații grave din cauza infectării cu virusul SARS CoV-2?

Covid-19 este periculos în special pentru persoanele în etate, bolnavii cronici sau pacienții care suferă de mai multe maladii concomitent. Vaccinurile protejează împotriva formelor grave de boală și împotriva spitalizării. Infecția poate afecta mai multe organe pe termen lung, nu doar plămânii – de la piele și muschi, până la ochi, inimă și rinichi. De asemenea, după ce s-au tratat de COVID-19, pacienții se pot confrunta ulterior cu diverse probleme respiratorii, cardiace și renale. Suplimentar, există risc de formare a cheagurilor de sânge, care poate declanșa un accident vascular cerebral sau atac de cord.

Ce reacții adverse pot apărea după vaccinul anticovid?

Reacțiile adverse care pot apărea în urma vaccinării împotriva COVID-19 sunt firești, ușoare și vorbesc despre faptul că organismul începe să dezvolte anticorpi împotriva infecției:

  • Durere la locul injectării
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Febră ușoară

Vaccinează-te și bucură-te de viață!

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *