CESP a aprobat Planul de răspuns și control la COVID-19. Ce a recomandat populației?

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CESP) Chișinău a luat act de sporirea morbidității prin infecția COVID-19, și a aprobat Planul actualizat de răspuns și control la infecția SARS-CoV-2.

CESP a instituit obligativitatea purtări măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private din municipiul Chișinău. Concomitent, autoritățile recomandă ca măsura să fie respectată în transportul public și spațiile închise, mai ales de către persoanele imunocompromise și cu comorbidități. De asemenea, CESP a reiterat necesitatea vaccinării anti-COVID-19 cu schema completă.

CESP a decis ca Directia generală asistenţă medicală și socială să activeze, gradual, mai multe spitale cu profil-COVID. Este vorba despre: Spitalul Clinic Municipal Boli Contagioase, Maternitatea Municipală, SCM de Ftiziopneumologie, SCM „Gh. Paladi”, SCM „Sf. Treime”. SCM „Sf. Arhangel Mihail” va interna pacienții pentru reabilitare și tratament post-COVID.

Totodată, CESP a solicitat Ministerului Sănătății să activeze secțiile COVID-19 pediatrice și a secțiilor COVID-19 pentru gravide la nivel regional pentru o dirijare mai bună a fluxului și tratament eficient la nivel național.

CESP atenționează populația să se adreseze imediat la medicul de familie, la apariția primelor simptome asociate cu COVID-19, să respecte regulile de igienă și de dezinfectare a mâinilor, să igienizeze și să aerisească locurile de muncă

Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada 4–10 iulie s-au înregistrat 1 852 de cazuri de COVID-19, în creștere cu 82,8% comparativ cu săptămâna precedentă. În prezent, persoanele infectate cu COVID-19 urmează tratament în zece instituții medicale, în care sunt suficiente paturi pentru această categorie de pacienți. În caz de necesitate numărul lor poate fi extins sau vor fi activate paturi în alte spitale. La fel, instituțiile medico-sanitare publice sunt asigurate cu suficiente medicamente și consumabile medicale, necesare pentru tratarea pacienților infectați.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *