Ficatul – vulnerabil în fața virusurilor hepatice. Cum îl protejăm?

Aproape 70 la sută dintre cazurile noi de hepatite virale diagnosticate în Republica Moldova sunt de tipul B,C și D. Incidența s-a redus față de un deceniu, datorită implementării metodelor noi de diagnostic și tratament, acțiunilor de profilaxie desfășurate la nivel național. Cu toate acestea, până la eradicarea hepatitelor virale mai este mult. Obiectivul Organizației Mondială a Sănătății este ca, până în 2030, rata îmbolnăvirilor prin hepatite virale B și D să fie diminuată până la 90 la sută, iar aproximativ 70 la sută dintre cazurile de deces provocate de cirozele hepatice și cancere hepatice să fie prevenite. Este realizabil acest obiectiv? Evident că da, în condițiile în care bolile hepatice pot fi prevenite și tratate. Ne rămâne însă doar să îmbunătățim comunicarea cu medicii de familie și să avem mai multă grijă față de propria sănătate. Cu prilejul Zilei Mondiale a Hepatitei, marcată în întreaga lume pe data de 28 iulie, AMT Centru reamintește pacienților despre cauzele și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii.

Ce sunt hepatitele virale?

Hepatitele virale sunt afecțiuni ale ficatului provocate de virusurile hepatice. În Republica Moldova sunt frecvent întâlnite virusurile A, B, C și D. Virusurile hepatice atacă celulele hepatice, provocând inflamația ficatului. Acesta este cel mai important organ metabolic al corpului uman. Tot ce ajunge în sânge prin intestin este transmis de ficat. Printre cele mai importante sarcini ale ficatului se numără acumularea de proteine, care mai apoi sunt eliberate prin sânge când este nevoie. Descompunerea proteinelor tot are loc în ficat. De asemenea, organul stochează glucoza care nu este imediat necesară, și produce secreția biliară de care are nevoie digestia. De asemenea, ficatul este cel mai mare organ de detoxifiere. Substanțele nocive ajung mai întâi în ficat, care descompune toxinele în componente inofensive. Dacă hepatitele virale nu sunt depistate și tratate, acestea provoacă ciroză sau cancer de ficat.

Simptomele hepatitelor virale:

  • Greața, voma, dureri abdominale, inapetență, diaree;
  • Oboseală;
  • Febra;
  • Nuanța galbenă a albului ochilor și tegumentelor;
  • Eliminarea de scaune deschise la culoare și urină închisă la culoare.

Hepatita virală A – Hepatita „mâinilor murdare”

Hepatita virală A este foarte contagioasă. Mâinile murdare, alimentele și apa contaminate, grupurile sanitare insalubre, contactele sexuale, în special anal-orale reprezintă sursele infecției cu virusul hepatic A. Perioada de incubație: 14-28 de zile.

Hepatita virală B

Virusul hepatic B este transmis de la o persoană infectată la o persoană neinfectată prin sânge și alte fluide ale corpului, cum ar fi saliva, lichidul seminal și secrețiile vaginale. Căile de transmitere frecvente sunt: contactele sexuale neprotejate cu o persoană infectată, proceduri medicale sau estetice realizate cu instrumente sau seringi nesterile, de la mamă la nou- născut, prin intermediul aparatelor de ras, a periuțelor de dinți infectate. Nou-născuții infectați sunt susceptibili de a dezvolta hepatita B. Vaccinarea imediat după naștere poate preveni însă îmbolnăvirea. Aproape o treime dintre persoanele bolnave de hepatită virală B nu au simptome. Perioada de incubație: 30-180 de zile.

Hepatita virală D

Este cea mai severă formă de hepatită. Apare în prezența virusului hepatic B, deci când persoana este deja infectată, și poate declanșa complicații grave, precum insuficiența hepatică. Virusul hepatic D este, de asemenea, transmis prin contactul sângelui infectat cu cel neinfectat, prin fluidele corpului, contact sexual. Perioada de incubație: 3-7 săptămâni.

Hepatita virală C

În cazul hepatitei virale C, mulți pacienți nu știu ca sunt bolnavi. Simptomele pot apărea peste câțiva ani de la infectare, când ficatul deja este afectat. În medie, un sfert dintre persoanele cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică și cancer hepatic după mai bine de 20 de ani. Din fericire, Hepatita C poate fi vindecată prin medicamente în 95% dintre cazuri. Există și situații în care virusul hepatic C este eliminat din organism fără tratament specific. Se transmite în preponderent prin contactul sângelui infectat cu sângele neinfectat. Transmiterea sexuală este posibilă dacă există leziuni minore în timpul actului sexual. Căile de transmitere sunt: utilizarea în comun a seringilor și ustensilelor pentru administrare intravenoasă, efectuarea procedurilor medicale sau estetice realizate cu ustensile infectate. Perioada de incubație: 2 săptămâni – 6 luni.

Prevenirea hepatitelor virale

Testarea periodică:  Majoritatea persoanelor cu hepatită virală nu cunosc că sunt bolnave. Diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial pentru un tratament  eficace. În Republica Moldova, sunt disponibile și testele rapide de diagnostic pentru depistarea precoce a infecției cu virusul hepatic B și C. Acestea sunt efectuate de către medicii de familie și sunt destinate persoanelor din grupul de risc.

Imunizarea împotriva hepatitei virale B: Reprezintă una dintre intervențiile de bază în prevenirea bolii sau evitarea consecințelor grave, inclusiv a cirozei hepatice și a carcinomului hepatocelular.

Inițierea tratamentului la timp: Tratamentul cu preparate antivirale este eficient în vindecarea hepatitei virale C. În Republica Moldova este gratuit pentru toți bolnavii.

Sanitație: Respectarea regulilor de igienă personală, evitarea consumului de pește și carne insuficient prelucrat termic, a fructelor şi legumelor nespălate sau necurățate de coajă, în special cele importate din țările endemice.

Aproape 2000 de cazuri de hepatite virale au fost înregistrate în Republica Moldova, în 2021. 70 % erau hepatite virale B, C și D, 18 % – hepatite virale A și 20 % – alte hepatite virale.  Totodată, peste un milion de oameni de pe glob mor, în fiecare an, din cauza cirozelor și cancerelor de ficat. În același timp, complicațiile provocate de hepatitele virale A și E provoacă, anual, aproape 80 de mii de cazuri de deces.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *