Săptămâna globală pentru prevenirea bolilor netransmisibile: „Investiți pentru a proteja”

Săptămâna globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT), cu genericul „Investiți pentru a proteja”, se desfășoară în perioada 5-11 septembrie 2022. Cu acest prilej, vor fi organizate mai multe acțiuni de mobilizare comunitară și de sensibilizare a societății privind povara bolilor netransmisibile.

BNT fac cele mai multe decese în regiunea europeană a OMS și în Republica Moldova. În Republica Moldova, BNT omoară 9 din 10 moldoveni. Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele sunt doar o parte din BNT.

Dacă nu se vor întreprinde acțiuni de combatere a BNT, numărul deceselor va crește până la 53 de milioane față de 41 de milioane de decese anuale care sunt în prezent, către anul 2030.

Povara BNT este globală, cu toate astea, țările cu venituri mici și medii precum e și Republica Moldova sunt cele mai afectate. Țara noastră se clasifică printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității determinate de BNT din regiunea europeană a OMS, cea mai afectată la nivel global de BNT (86% de decese).

În anul 2021, în țara noastră, BNT prevalează în structura mortalității înregistrate. Cele mai multe decese sunt provocate de: bolile aparatului circulator (56,5%), cancere (14,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,7%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,0%), diabetul zaharat (1,2%).

COVID-19 a scos în evidență și mai mult importanța investițiilor în prevenirea și tratamentul BNT, având în vedere, că peste 90% dintre persoanele decedate de infecția SARS–CoV-2 au avut una sau mai multe boli cornice concomitente. Prin urmare, investiția în BNT este o investiție în capacitatea de pregătire și de răspuns la epidemii și, respectiv, în securitatea sănătății.

Cele mai cost-eficiente investiții în BNT sunt așa numitele „best byes” ale OMS care sunt argumentate de faptul că 80% din BNT pot fi prevenite. Milioane de vieți pot fi salvate prin reducerea factorilor de risc și prin crearea unor medii ce promovează sănătatea.

Adoptarea alimentației sănătoase, inclusiv reducerea consumului de sare, zahăr, grăsimi trans; renunțarea la consumul de tutun; reducerea consumului de alcool; practicarea regulată a activității fizice și îmbunătățirea calității aerului sunt doar câteva dintre intervențiile „best byes” în BNT. Acestea necesită în medie – 0,84 USD suplimentar pe an/per persoană în țările cu venituri mici și medii și au un randament de 7 USD pentru fiecare dolar investit.

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică

 

 

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *