Suferi de vreo boală netransmisibilă? Află ce complicații declanșează și cum le poți preveni

Cum ne îmbolnăvim de BNT?

Consumul de tutun, dieta nesănătoasă, consumul nociv de alcool, inactivitatea fizică și poluarea aerului sunt 5 factori de risc, care declanșează apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile. Cele mai frecvent întâlnite sunt bolile cardiovasculare și endocrine, diabetul zaharat, afecțiunile respiratorii cronice și de sănătate mintală, bolile renale și cancerele.

Ce complicații provoacă BNT?

Bolile cardiovasculare

Hipertensiunea poate afecta inima, rinichiul şi creierul, ducând la apariţia unor complicaţii foarte grave, cum ar fi insuficienţa cardiacă stângă, boala coronariană, anevrismul de aortă, artimiile cardiace, tulburările de circulaţie cerebrală, nefroangio- scleroza şi insuficienţa renală cronică.

Astmul bronșic

Astmul bronşic se poate complica cu emfizemul pulmonar, cu hipertensiunea pulmonară şi cu insuficienţa cardiacă. Iar tratamentul cu hormoni corticoizi al astmului bronşic poate duce la apariţia unei osteoporoze.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar se poate complica cu pneumonii, sindrom de venă cavă superioară şi paralizia nervului frenic.

 Hepatita B

Hepatita cu virus B poate duce la apariţia cirozei hepatice şi a unui cancer hepatic. Ulcerul gastric se poate complica cu o stenoză gastrică.

Pancreatita

Pancreatita cronică se poate complica cu un diabet zaharat, sindrom de mal absorbţie, ulcer peptic şi cancer de pancreas.

Pielonefrita

Pielonefritele cronice pot duce la insufcienţa renală cronică. Aceasta se poate complica cu pericardită, cu anemie, din cauza scăderii sintezei de eritropoetină, cu o neuropatie periferică, cu encefalopatie uremică, cu tulburări în metabolismul mineral, cu intoleranţă la glucoză, cu tulburări de coagulare, cu insuficienţă cardiacă etc.

Obezitatea

Obezitatea poate determina apariţia unor complicaţii cardiovasculare, cum ar fi cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă, varice ale membrelor inferioare, ulcerele varicoase, sindromul de apnee în somn, unor complicaţii metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, unor complicaţii digestive, cum ar fi litiaza biliară, statoza hepatică, refluxul gastro-esofagian, unor complicaţii osteoarticulare și cutanate.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat poate determina apariţia unor micoangiopatii diabetice, cum ar fi nefropatia diabetică, retinopatia diabetică, neuropatia diabetică şi a unor macroangiopatii diabetice, cum ar fi arteriopatia membrelor inferioare, gangrena diabetică, piciorul diabetic.

Osteoporoza

Osteoporoza se poate complica cu fracturi de col femural şi cu fracturi vertebrale.

Cum prevenim BNT?

Prevenția este cea mai bună metodă de a ne proteja de bolile cronice. Iată care sunt cele mai importante măsuri pe care le poți lua în considerare:

  • Renunță la fumat: fumatul este un important factor de risc pentru multe afecțiuni grave, inclusiv pentru cancerul de plămâni.
  • Fă mișcare fizică în fiecare zi: reduci astfel riscul de obezitate, infarct, diabet zaharat, depresie, osteoartrită.
  • Redu orele pe care le petreci în fața ecranelor: odihnește-ți ochii cel puțin 10 minute la o oră de lucru la computer.
  • Adoptă un program de masă sănătos: renunță la mâncat în fața televizorului, în trafic sau în fața computerului.
  • Nu fă abuz de sare: sarea crește presiunea arterială, un important factor de risc al bolilor cronice cardiace.
  • Limitează consumul de zahăr și îndulcitori: astfel ții departe diabetul, dar și complicațiile acestei afecțiuni.
  • Consumă fructe și legume, dar și cereale bogate în grâu integral: acestea scad riscul de cancer colorectal, dar și de alte afecțiuni ale sistemului digestiv.
  • Așadar, pentru a preveni bolile cronice este nevoie de schimbări majore ale stilului de viață, renunțarea la fumat, o activitate fizică regulată și o dietă echilibrată și sănătoasă.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *