ANSP combate miturile despre ciuperci: Exteriorul este amăgitor. Cumpărați doar din locuri autorizate!

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) combate miturile de care se ghidează persoanele care recoltează ciuperci din păduri, parcuri sau din apropierea drumurilor. Acestea sunt:

  • Ciupercile atacate de către limacși sau de către insecte nu sunt toxice;
  • Schimbarea culorii unei secțiuni executate în corpul de fructificație al ciupercii poate indica toxicitatea ei;
  • Ciupercă otrăvitoare se înnegrește dacă este atinsă cu un obiect de argint;
  • Dacă sunt gătite sau ținute în oțet, ciupercile otrăvitoare își pierd toxicitatea;
  • Dacă apa în care au fost fierte a fost schimbată de mai multe ori, atunci ciupercile otrăvitoare își pierd toxicitatea;
  • Înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii ciupercilor indică toxicitatea;
  • Colorația vie a unei ciuperci indică toxicitatea ei.

Aceste mituri pun în pericol sănătatea și viața celora care consumă ciupercile recoltate sau pregătite în condițiile respective. O singură ciupercă otrăvitoare, amestecată printre cele comestibile, poate provoca o intoxicație gravă și chiar moartea, dacă tratamentul nu este administrat imediat.

Cum pot fi deosebite ciupercile comestibile de cele otrăvitoare?

Potrivit ANSP, persoanele care nu au cunoștințe temeinice în acest domeniu, vor confunda ciupercile otrăvitoare cu cele comestibile. Ca urmare, specialiștii recomandă consumul de ciuperci doar în următoarele condiții:

  • Au fost cumpărate în locuri autorizate;
  • Au fost recoltate de pe terenuri care se află la o distanță mare de autostrăzi;
  • Nu sunt bătrâne, degradate şi viermănoase.  În ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;
  • Au trecut mai puțin de 24 de ore de la prepararea ciupercilor;
  • În procesul de recoltare a fost consultată o persoană competentă.

Anul trecut, 180 de persoane, inclusiv 41 de copii, au făcut intoxicații în urma consumului de ciuperci otrăvitoare. Pe parcursul primelor 9 luni ale acestui an, 20 de persoane au fost afectate din același motiv. Toate cazurile de intoxicații înregistrate au fost asociate colectării independente de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor din piețe neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor și utilizarea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii casnice. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.

În perioada 3-9 octombrie, ANSP desfășoară Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, cu genericul ,,Evitați cumpărarea ciupercilor din locuri neautorizate”.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *