Evenimentele adverse post-vaccinare, analizate de medicii AMT Centru și experții OMS

Experții OMS au instruit lucrătorii medicali ai AMT Centru cum să gestioneze eficient evenimentele adverse post-imunizare. De asemenea, au fost analizate cele mai răspândite contraindicații false la vaccinare, care periclitează procesul de imunizare în Republica Moldova. Instruirea a avut loc în perioada 25-26 octombrie.
Experții OMS au relatat despre cele mai noi rezultate științifice din domeniul imunizării și percepțiile greșite despre vaccinare.
În cadrul instruirii au fost abordate temele:
  • Contraindicații adevărate și false ale vaccinării;
  • Când se vaccinează în siguranță;
  • Pregătirea copiilor către vaccinare;
  • Siguranța vaccinurilor;
  • Managementul evenimentelor adverse post-vaccinare.
Potrivit experților, cele mai multe contraindicații sunt temporare, de aceea vaccinarea va fi doar amânată. Ei au precizat că măsurile de precauție nu sunt contraindicații, și trebuie luate în considerare în procesul de evaluare a raportului dintre beneficii și riscurile imunizării.
Experții au reiterat că vaccinurile sunt sigure și eficiente, iar evenimentele adverse post-vaccinare sunt influențate, cel mai frecvent, de frică sau de un eveniment de asociere temporală (coincidență).
Instruiri în domeniul managementului evenimentelor post-vaccinare sunt desfășurate în instituțiile medicale primare, în perioada 20 octombrie-4 noiembrie, de către Ministerul Sănătății sub egida OMS, cu suportul Uniunii Europene.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *