Ce este diabetul și cum poate fi controlat?

Corpul nostru are nevoie zilnic de energie, pe care o obținem prin alimentație. Mai întâi, mâncarea pe care o furnizăm organismului este transformată în glucoză, prin procesul de digestie. Apoi, glucoza ajunge în sânge și este sintetizată, cu ajutorul insulinei produse de pancreas, în energie. Problemele apar atunci când pancreasul nu produce insulina necesară sau când organismul nu folosește eficient acest hormon. În aceste situații, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mai mare decât ar fi normal, favorizând declanșarea diabetului zaharat. Efectul direct este creșterea nivelului glicemiei, adică a cantității de glucoză din sânge, peste limitele normale, situație denumită hiperglicemie.

Tipurile de diabet zaharat

Există mai multe tipuri de diabet zaharat, în funcție de cauzele care au declanșat boala, dintre care cele mai des întâlnite sunt de tip 1 și de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 presupune lipsa producerii de insulină în corp sau prezența unei cantități insuficiente din acest hormon în organism, fapt cauzat de funcționarea deficitară a pancreasului. Este cel mai des întâlnit în cazul tinerilor, iar persoanele afectate sunt dependente de tratamentul cu insulină.

Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă rezultatul a două disfuncționalități: rezistența celulelor la acțiunea insulinei și deficiențe la nivelul pancreasului. Este cea mai frecventă formă de diabet și este adesea asociată cu obezitatea. Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, aceștia trebuind doar să își controleze nivelul glicemiei din organism printr-o alimentație corespunzătoare, sport, dar și prin tratamentul recomandat de medic în acest sens, dacă este cazul.

Diabetul gestațional se dezvoltă la unele femei în timpul sarcinii și dispare de obicei după naștere. Cu toate acestea, cei care au avut diabet gestațional, au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Simptomele diabetului

De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din fază incipientă, din cauza lipsei simptomelor. Creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, astfel că nu determină manifestări decât după un timp. Printre simptomele diabetului zaharat se numără:

 • sete;
 • urinare în cantitate mai mare decât de obicei (poliurie);
 • apetit culinar ridicat (polifagie);
 • oboseală.
 • vedere încețoșată;
 • furnicături sau amorțeală a membrelor;
 • infecții ale pielii;
 • infecții ale tractului urinar.

Tratamentul diabetului

În cazul diabetului zaharat de tip 1, pacienții sunt dependenți de tratamentul cu insulină, recomandat de medicul diabetolog. În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 2, medicul poate recomanda insulină, dacă pacientul se află într-un stadiu avansat al bolii, sau alte medicamente pentru reducerea nivelului glicemic. Tratamentul, în acest caz, se bazează și pe urmarea unui regim alimentar sănătos și pe mișcare fizică.

Cine trebuie testat pentru diabet?

Persoanele care prezintă simptome sau factori de risc pentru diabet, ar trebui să  facă un diagnostic. Cu cât diabetul zaharat este depistat mai devreme, cu atât mai eficient este tratamentul, iar complicațiile pot fi diminuate sau prevenite. Dacă un test de sânge a depistat prediabetul, atunci pacientul, susținut de medic, va schimba stilul de viață (de exemplu, scăderea în greutate, exerciții fizice, alimentație sănătoasă) pentru a preveni sau a întârzia dezvoltarea diabetului de tip 2.

Consecințele diabetului necontrolat

Diabetul zaharat necontrolat poate genera consecințe grave, provocând leziuni la o gamă largă de organe și țesuturi ale corpului: infarct miocardic, accident vascular cerebral, disfuncție sexuală, leziuni hepatice, insuficiență renală, orbire și amputare a membrelor inferioare.

Prevenirea complicațiilor diabetului

 • Alimentați-vă sănătos: Mâncați variat și echilibrat. Reduceți consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
 • Mențineți-vă greutatea corporală sănătoasă;
 • Fiți activi.  Făceți mișcare zilnic minim 30 min;
 • Renunțați la fumat și reduceți consumul de alcool. Acestea cresc riscul aparițiiei complicațiilor în diabetul zaharat;
 • Evitați stresul și respectați regimul de odihnă;
 • Gestionați nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
 • Țineți sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
 • Consultați medicul regulat.

La nivel mondial, 1 din 10 adulți trăiesc cu diabet zaharat. În fiecare an, peste 6 milioane de oameni mor din cauza consecințelor diabetului. Astăzi, 14 noiembrie, marcăm Ziua Mondială a Diabetului cu genericul „Educați azi pentru a proteja ziua de mâine”.

Sursa: Bioclinica.ro, Prosanatate.md

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *