Bacteriile rezistente la antibiotice, pericol pentru viață. Cum le combatem?

Rezistența la antibiotice este o problemă importantă de sănătate publică la nivel mondial. Când un antibiotic nu mai are efect asupra unei anumite bacterii, aceasta se numește „bacterie rezistentă la antibiotic”. Antibioticul nu reușește să o omoare, iar se agravează. În consecință, poate provoca decesul. Abuzul de antibiotice și utilizarea greșită sunt factori cheie care contribuie la rezistența la antibiotice. Suplimentar, sunt descoperite și produse puține noi antibiotice.

De ce bacteriile devin rezistente la antibiotice?

O bacterie devine rezistentă la un antibiotic atunci când microorganismul își schimbă structura și funcțiile.Vorbim despre un mecanism de apărare care apare în evoluția unei bacterii. Ca urmare, chiar dacă antibioticul a acționat eficient înainte, bacteria rezistentă nu se lasă distrusă de antibiotic. Mai mult, se poate multiplica și transmite rezistența descendenților ei.

Ce putem face pentru a reduce riscul dezvoltării rezistenței la antibiotice?

Fiecare dintre noi putem ajuta la prevenirea dezvoltării rezistenței la antibiotice: societățile medicale, furnizorii de servicii medicale, pacienții și îngrijitorii. Educația continuă, prescrierea și utilizarea rațională de antibiotice și respectarea 100% a schemei de tratament de către pacient sunt esențiale pentru a ajuta la stoparea răspândirii rezistenței la antibiotice.

De ce este important să folosim rațional antibioticele?

Folosirea rațională a antibioticelor contribuie la:

  • Păstrarea eficacității antibioticelor actuale;
  • Prelungirea duratei perioadei de viață a antibioticelor actuale;
  • Protejarea de infecțiile rezistente la antibiotice;
  • Evitarea efectelor secundare ca urmare a utilizării inadecvate a antibioticelor.

Ce pot face pacienții?

  • Fiecare dintre noi poate contribui la administrarea adecvată a antibioticelor dacă:
  • Nu-i cerem insistent medicului să ne prescrie o rețetă de antibiotice;
  • Administrăm antibioticul exact cum l-a prescris medicul, în doza zilnică recomandată și pe toată durata de timp indicată.
  • Nu folosim niciodată antibioticele rămase atunci când ne îmbolnăvim. Consultăm medicul. Este posibil ca antibioticul vechi să nu fie potrivit , sau să fie necesară o altă doză și o altă durată a tratamentului.
  • Nu administrăm niciodată antibioticele prescrise pentru o altă persoană.
  • Avem grijă de igiena mâinilor, evităm contactul cu persoanele bolnave.
  • Facem toate vaccinurile obligatorii. Există vaccinuri care protejează împotriva infecțiilor bacteriene, cum ar fi infecțiile pneumococice, meningococice, cu Haemophilus tip B, difteria și tusea convulsiva (pertussis).
  • Întreprindem măsuri pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare. Nu consumăm lapte crud, ne spălăm pe mâini de fiecare dată când gătim alimentele.

În perioada 18-24 noiembrie 2022 marcăm Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *