A fost lansat portalul rețelei de Centre Comunitare de Sănătate Mintală sanatate-mintala.md

 Ministerul Sănătății a lansat marți, 22 noiembrie, platforma sanatate-mintala.md. Aceasta oferă posibilitatea de a găsi comod și rapid cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM), informațiile de contact, precum și serviciile medicale și sociale oferite.

„Ne-am dorit ca populația să aibă o sursă de informare credibilă despre aceea ce face când persoana sau cineva apropiat necesită asistență în problemele de sănătate mintală. Proiectul a venit cu o platformă foarte informativă, am testat-o cu colegii din toate Centrele Comunitare de Sănătate Mintală. Orice persoană, accesând această platformă, știe care este Centrul Comunitar apropiat, la cine merge, cum ajunge, ce fel de servicii poate să obțină. Pe lângă aceasta, sunt mai multe opțiuni de a discuta despre problemele de sănătate mintală, de a-și exprima mulțumirea sau nemulțumirea față de serviciile pe care le acordă aceste centre”, a declarat Silvia Gherasim, consultant, Secția politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare, Ministerul Sănătății.

Totodată, cei care consideră că prezintă anumite simptome ale unor tulburări de sănătate mintală pot face teste online, gratuite, anonime și validate clinic.

„Acestea sunt teste științifice, bazate pe evidențe științifice, sunt foarte simple, dar pot să-ți răspundă la întrebarea: am eu nevoie de un ajutor profesionist? (…) Este întotdeauna mai eficient să prevenim unele lucruri sau să începem să le tratăm la etapa inițială, nu atunci când este deja târziu”, a declarat Victoria Condrat, manager local al proiectului moldo-elvețian MENSANA.

Pe sanatate-mintala.md pot fi găsite noutăți din domeniul sănătății mintale, iar cei care vor să-și împărtășească experiența în mod anonim sau cere sfaturi, o pot face pe forumul platformei.

Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte din echipele CCSM, fiind instruiți să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale. Scopul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală este să acorde servicii de recuperare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, oferind asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

Platforma sanatate-mintala.md a fost lansată în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. În Republica Moldova activează 40 de CCSM. La evidența acestora se află aproximativ 80.000 de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.

 

 

 

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *