Fiecare al treilea moldovean riscă să dezvolte cel puțin o boală netransmisibilă

Fiecare al treilea moldovean riscă să dezvolte cel puțin o boală netransmisibilă, deoarece are trei sau mai mulți factori de risc. În acest caz, proporția bărbaților este de două ori mai mare decât cea a femeilor.  Este concluzia celui de al doilea studiu STEPS -2021, realizat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit cercetării, unii factori de risc s-au agravat, iar alții s-au îmbunătățit datorită eforturilor depuse de către lucrătorii medicali pentru a preveni bolile netransmisibile.
De exemplu, rata adulților  care aveau tensiune arterială crescută și nu urmau un tratament medicamentos a scăzut de 1,5 ori, comparativ cu anul 2013. Totodată, s-a redus în jumătate proporția persoanelor care nu și-au evaluat niciodată nivelul de glucoză în sânge. În același timp, numărul pacienților care administrează medicamente antidiabetice s-a dublat.
La capitolul obezitate, s-a înregistrat o scădere semnificativă, cu peste 15%, în rândul femeilor. Totodată, comparativ cu anul 2013, numărul bărbaților supraponderali și obezi a crescut alarmant, cu peste 26% și respectiv 20% .
De asemenea, este alarmantă  tendința pentru consumul produselor din tutun – creștere de 12%, în rândul bărbaților. În același timp, consumul episodic abuziv de alcool este în descreștere, atât în cazul bărbaților, cu peste 15%, cât și în cazul femeilor – 66%.
Studiul a fost efectuat în rândul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, pe un eșantion de  5 760 de persoane.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *