Cum pregătim și păstrăm alimentele pentru a evita bolile diareice acute?

Ați cumpărat produse alimentare din locuri autorizate și sunteți siguri că sunt proaspete? Cu toate acestea, după ce le-ați preparat și consumat, ați făcut o boală diareică acută. Dacă acest lucru s-a întâmplat, cel mai probabil, nu ați respectat regulile de pregătire și păstrare a bucatelor. Iată despre ce este vorba:

Când cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate, inclusiv din hoteluri și restaurante, asigurați-vă că acestea nu au fost păstrate împreună cu alimentele crude, care le-ar putea contamina. Consumați doar alimente preparate bine termic.

Evitați bucatele care conțin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi maioneza de casă, unele sosuri și unele deserturi, fructele de mare crude, carnea de pasăre care este încă roșie sau zeama dacă este de culoare roz, precum şi carnea tocată / burgerii.

Bucatele trebuie bine pregătite, la o temperatură de 70° C pe toate părțile și păstrate în frigider. Lăsate la temperatura camerei timp de mai multe ore, constituie un risc major de apariţie a bolilor diareice acute. Nu cumpărați alimente preparate în bufete, în piețe, în restaurante și la vânzătorii ambulanți, dacă nu sunt păstrate fierbinți  sau la frigider/pe gheață. Microorganismele se pot multiplica foarte repede la temperatura camerei.

Înghețata, apa potabilă, cuburile de gheață și laptele crud pot fi ușor contaminate cu microorganisme periculoase sau substanțe chimice, dacă sunt produse din ingrediente contaminate. Dacă aveți dubii, evitaţi-le.

Curăţaţi coaja tuturor fructelor şi legumelor pe care le consumaţi crude. Evitați-le pe cele cu coajă deteriorată, deoarece substanțele chimice toxice se pot forma în alimentele deteriorate și mucegăite.

Legumele verzi cu frunze pot conține microorganisme periculoase, care sunt dificil de îndepărtat. Evitați-le, dacă suspectați că nu au fost păstrate în condiții adecvate.

Dacă este disponibilă, apa îmbuteliată reprezintă alegerea cea mai sigură, dar întotdeauna verificați integritatea capacului. Dacă aveţi dubii în privinţa siguranţei apei potabile, trebuie să o fierbeţi, deoarece astfel vor fi distruse  toate microorganismele periculoase.

Dacă fierberea nu este posibilă, atunci  utilizate filtrele microporoase și a agenților de dezinfectare sau băuturile îmbuteliate.

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică

 

Un comentariu la „Cum pregătim și păstrăm alimentele pentru a evita bolile diareice acute?

  1. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own blog now 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *