Copilul e dependent de gadget-uri? Iată ce boli grave riscă să dezvolte

OMS avertizează că dependența de gadget-uri devine un fenomen de sănătate publică. Obiceiul reprezintă un factor de risc pentru apariția cancerului și tulburări ale sistemului nervos.

S-a constatat că expunerea excesivă la ecran perturbă drastic ciclul somnului, determinându-i pe copii să doarmă în timpul zilei. Aceasta nu permite dezvoltarea creierului, și culminează cu tulburări psihosomatice, de comportament, creșterea sau pierderea în greutate, irascibilitate, dureri de cap, insomnii, probleme de vedere și de metabolism, soldate cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, demență, boli Alzheimer, Parkinson etc.

Schimbările comportamentale includ agitația, agresivitatea, violența, modificarea unor parametri fiziologici precum tensiunea arterială, pierderea cunoștinței etc. În momentul în care copilul e lipsit de această sursă a plăcerii se instalează o problemă medicală, clasificată drept afecțiune psihică. În context, lista cu afecțiuni psihice a fost revizuită în așa fel, încât medicii să determine pragul dincolo de care hobby-ul devine obsesie.

Unele jocuri conțin triggere de răspuns comportamental asimilabil dependenței. Aceste jocuri sunt gândite în așa fel, ca să condiționeze răspunsul comportamental de tip pe- deapsă-recompensă. În joc se dă o recompensă pentru faptul că ai îndeplinit o anumită mi- siune sau ai trecut într-o anumită etapă, ceea ce îl face pe utilizator să joace până depășeș- te o anumită limită.

Copiilor de 3 ani li se permite să stea în faţa ecranului, indiferent că vorbim de mobil, TV sau calculator, 0,5 ore/zi, minorilor și adolescenților – 1 oră/zi, tinerilor peste 18 ani – 1,5-2 ore/zi.

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *