Importanța vaccinării în prevenirea rujeolei

Rujeola –  o boală contagioasă, care poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi rapid pe scară largă. Aceasta se  manifestă prin erupții cutanate, febră, tuse. Dacă ajutorul medical nu este acordat la timp, poate provoca grave complicații și chiar deces.

Unul dintre cei mai eficienți pași în prevenirea rujolei este vaccinarea. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient, oferind o protecție pe termen lung împotriva bolii.

Un aspect important al vaccinării este acoperirea imună colectivă. Cu cât mai mulți oameni sunt imunizați împotriva rujeolei, cu atât este mai dificil pentru virus să se răspândească. Prin urmare, vaccinarea nu protejează doar individul, dar și comunitatea.

Este esențial ca părinții să-și vaccineze copiii la vârstele recomandate.  De asemenea, adulții care nu au fost vaccinați sau care nu au trecut prin boală ar trebui să discute cu medicul lor despre necesitatea imunizării.

Prevenirea rujolei prin vaccinare este un pas crucial în protejarea sănătății publice. Informarea corectă și încurajarea vaccinării pot contribui la reducerea numărului de cazuri de rujeolă și, implicit, la prevenirea complicațiilor grave asociate acestei boli.

Complicațiile rujeolei

La 30% dintre copiii și adulții bolnavi pot apărea otite și diaree. O complicație gravă, care poate duce la deces, este pneumonia. Rata mortalității în cazul rujeolei este de 1-3 persoane la 1.000 de cazuri, cel mai mare risc fiind la copiii sub cinci ani și la persoanele imunocompromise.

La 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă apare inflamația țesutului cerebral (encefalită), o afecțiune care duce la handicap neurologic permanent. Foarte rar, o infecție persistentă cu virusul rujeolei poate produce panencefalită sclerozantă subacută, o boală în care nervii și țesutul cerebral degenerează progresiv și care este mai probabil să apară dacă infecția cu rujeolă are loc la o vârstă mai mică.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă, după ce au fost înregistrate 2000 de cazuri de îmbolnăviri la nivel național.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *