Luna de conștientizare a cancerului mamar: împreună învingem boala!

„Nimeni nu ar trebui să se confrunte cu cancerul de sân de unul singur” este tema lunii de conștientizare a cancerului mamar: 1-31 octombrie.

În această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și să facă examinări medicale profilactice.

Cancerul de sân este provocat de creșterea necontrolată a unor celule din structura glandei mamare, ducând la formarea tumorilor. Dacă sunt lăsate nesupravegheate, acestea se pot răspândi în tot organismul.

Factori de risc 

Factorii condiționați de stilul de viață 

Inactivitatea fizică

Alimentația nesănătoasă

Obezitatea

Consumul de alcool și tutun

Factori biologici

Istoric familial și factori genetici: dacă mama, sora, tatăl au fost diagnosticați cu cancer de sân sau ovarian, este un risc mai mare de diagnosticare cu cancer de sân.

Gen: cancerul de sân apare de aproape 100 de ori mai des la femei decât la bărbați.
Vârsta: două din trei femei cu cancer invaziv sunt diagnosticate după vârsta de 55 de ani.

Istoricul menstrual și reproductiv: menstruația timpurie (înainte de 12 ani), menopauza târzie (după 55 de ani), nașterea la o vârstă mai înaintată.

Mutațiile anumitor gene, cum ar fi BRCA1 și BRCA2.

Țesutul mamar dens poate face noduli mai greu de detectat.

Terapia de substituție hormonală combinată recomandată în menopauză.

Simptome

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite și pot fi chiar dureroase.

Important! În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani este de 99%.

Prevenire

Mențineți o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții și să evitați creșterea în greutate prin echilibrarea aportului alimentar cu activitatea fizică.

Faceți, cel puțin, până la 300 de minute de exerciții fizice moderată sau până la 150 de minute de activitate de intensitate viguroasă în fiecare săptămână.

Evitați sau limitați consumul de alcool – chiar și în cantități mici acesta este asociat cu o creștere a riscului de dezvoltare a cancerului de sân.

Deta bogată în legume, fructe și produse lactate bogate în calciu, dar săracă în carne roșie și procesată ar putea contribui la scăderea riscului de cancer de sân.

Alăptarea, cel puțin 6 luni după naștere.

Evitarea consumului de tutun și expunerii la radiații.

Aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi de cancer sunt înregistrate, în fiecare an, la nivel mondial.

În Republica Moldova, cancerul de sân ocupă locul întâi printre tipurile de cancer la femei, fiind cauza principală de deces, determinată de depistarea tardivă a procesului malign, ceea ce influențează rezultatul tratamentului și perioada de supraviețuire.

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *