Combatem diabetul prin conștientizare și educație continuă

Înțelegerea sau conștientizarea diabetului este primul pas către prevenirea acestuia. Dacă boala nu este monitorizată corespunzător, provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce, în medie, zece ani din speranța de viață.

Diabetul este o boală netransmisibilă, care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza propria insulină. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață activă, dacă își pot gestiona boala.

Dacă nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire, amputare a membrelor inferioare, etc.

Fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sânt cauzate de diabet. Diabetul condiţionează, în medie, o reducere cu 10 ani a speranţei de viaţă.

Cum prevenim diabetul?

• Alimentează-te sănătos: Mănâncă variat și echilibrat. Redu consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
• Menține greutatea corporală sănătoasă. Practică activitate fizică de intensitate moderată minim 150 de minute pe săptămână (de exemplu: mers pe jos, alergat, înot sau ciclism);
• Renunță la fumat și redu consumul de alcool. Acestea cresc riscul apariției complicațiilor în diabet zaharat;
• Evită stresul și respectă regimul de muncă și odihnă;
• Ține sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
• Gestionează nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
• Urmărește semnele: sete excesivă, urinare frecventă, scădere în greutate inexplicabilă, răni cu vindecare lentă, vedere încețoșată și lipsă de energie;
• Consultă cu regularitate medicul specialist.

În Republica Moldova, cota diabetulului dintre toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism este de 48%. În ultimii ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală: de la 280,8 cazuri la 100 mii locuitori, în anul 2020 până la 409,9 cazuri la 100 mii locuitori, în anul 2022. Rata mortalității în anul 2022 a constituit 16,5 la 100 mii locuitori.

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *