Atenție la ambrozie!

Ce înseamnă alergia la ambrozie?

Ambrozia este cunoscută și sub denumirea de iarba de paragină sau iarba pârloagelor, în funcție de zonă. Face parte dintr-o familie de buruieni cu un alergen des întâlnit, iar când o persoană inspiră polenul de la ambrozie, aceasta se poate confrunta cu simptomele unei alergii.

Alergia este, mai exact, o disfuncție a sistemului imunitar, o reacție exagerată și anormală a sistemului imunitar. Acesta percepe greșit alergenul și îl găsește un factor agresant.

 

Cum se produce alergia la ambrozie?

Ambrozia eliberează grăuncioare de polen care plutesc în aer. O dată inhalate, grăuncioarele de polen se fixează pe mucoasa din interiorul nasului ori plămânilor, organismul interpretează greșit mesajul chimic al polenului și astfel se declanșează o serie de evenimente biochimice. Anticoropii se atașează de multe alte celule din sânge numite și mastocite, iar acestea din urmă eliberează histamine împotriva atigenului. Histaminele au rol inflamator și produc un grup de simptome specifice cunoscute și prin următoarele semne:

– Nas care curge;

– Obstrucție nazală;

– Strănut;

– Tuse;

– Gât iritat;

– Astm alergic;

– Ochi roșii care lăcrimează;

– Agravarea sau acutizarea astmului bronșic;

– Apatie;

– Somnolență.

Ambrozia – perioada maximă de polenizare în august-septembrie și se prelungește până la sfîrșitul lunii octombrie. Semințele care sunt răspândite prin vânt germinează primăvara, planta crește o dată cu majoritatea buruienilor, iar până la jumătatea lunii iulie, ambrozia devine dominantă, atunci când își dezvoltă învelișul floral. Planta ambrozia este rezistentă la arșiță și secetă, tocmai din această cauză ea se dezvoltă foarte repede, în orice condiții. Planta de ambrozie se înmulțește prin semințe, care pot rezista în pământ mai mult de un sezon de vegetație până să germineze.

Alergia la ambrozie – simptome

 

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienților acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare). Sursele de alergene sunt numeroase, iar manifestările conjunctivale și respiratorii sunt cauzate în principal de alergenele aeropurtate. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestări sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri și polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă (în special buruieni). Deși există variații importante în funcție de condițiile climaterice, vorbim de un sezon “al buruienilor” în perioada august-octombrie.

Specialistul avertizează: cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlnește în special la pacienții cu alergie la polenul de Ambrozie (iarba pârloagelor).

Ambrozia este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui,  în zonele lăsate în paragină, dar și în curțile case sau  în parcuri.
O singură plantă de ambrozia poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani. Pacienții care au avut manifestări sezoniere (august – octombrie) în anii precedenți, sunt sfătuiți să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului (iulie). Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidență alergia și tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică – singurul tratament posibil curative. De asemenea, este important de știut faptul că unii pacienți cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, senzație de nod în gât, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe și legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.
În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

 

 

Alergia la ambrozie – metode de diagnosticare

Pentru a primi un diagnostic corect este recomandat un consult de specialitate la medicul alergolog. Diagnosticarea alergiei la ambrozie poate fi făcută prin:

Anamneza pacientului – o serie de întrebări pentru a se afla simptomele pacientului;

Testarea alergologică cutanată – plasarea unei mici picături de polen de ambrozie diluat, pe piele, iar pacientul este înțepat ușor în zona respectivă;                                   Teste de sânge – pentru depistarea anticorpilor asociați cu ambrozia.

Alergia la ambrozie – tratament medicamentos

Medicul alergolog poate recomanda pentru tratarea simptomelor alergiei la ambrozie: picături nazale; spray nazal; cortizon; antihistaminice; antiinflamatoare; picături sau extracte alergenice standardizate. Pentru evitare simptomelor neplăcute pacienții alergici sunt sfătuiți: să evite activitățile exterioare, în aer liber; să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât și în mașină; să își schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp; să facă duș la sosirea la domiciliu; să se spele frecvent pe față și mâini; să evite/ să consume cu precauție fructe și legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică). Alimente de evitat dacă ești alergic la ambrozie: banane, pepene galben, castravete, mierea care conține polen, dovlecel.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *