OMS atenționează: Alimentele contaminate provoacă peste 200 de boli și omoară sute de mii de oameni

Cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne aduce aminte despre faptul că există peste 200 de boli infecțioase și toxice care se transmit prin produse alimentare contaminate cu viruși, bacterii, paraziți și substanțe chimice. În același timp, dacă microorganismele din alimente sunt rezistente la antimicrobiene, atunci se răspândesc prin contact direct om-animal sau prin mediu.

Ce microorganisme contaminează alimentele?

Bacteriile

Bacteriile precum Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli enterohemoragică și Vibrio choleraesunt cele mai frecvente surse de contaminare a alimentelor.  Sunt prezente în produse de origine animală, laptele crud, fructele, legumele și apa potabilă infestată.

Virușii

Prin alimente și apă potabilă se transmit și unii viruși, precum Norovirusul și Virusul hepatitei A. Ultimul este asociat cu produsele crude contaminate, în special fructele de mare.

Paraziții

Paraziții Echinococcus spp sau Taenia spp pot infecta oamenii prin alimente sau prin contactul direct cu animalele. Alți paraziți, cum ar fi Ascaris, Cryptosporidium, Entamoeba histolytica sau Giardiacontaminează apa și solul, de unde ajung în fructe și legume.

Substanțe chimice

Cele mai răspândite substanțe chimice care ajung în organismul uman prin alimentație sunt toxinele naturale, prezente în ciupercile otrăvitoare, și poluanții mediului. Prin porumb sau cereale pot fi transmise micotoxinele, produse de mucegaiul de cereale.

Cum evităm îmbolnăvirea?

Vestea bună este că toate aceste infecții pot fi prevenite, dacă respectăm principiile privind siguranța produselor alimentare:

  • Ne spălăm pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele. Curățim ustensilele și suprafețele cu soluție igienizată.
  • Păstrăm produsele preparate separat de cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată.
  • Gătim la temperaturi potrivite fiecărui grup de alimente.
  • Păstrăm produsele preparate sau crude la o temperatură optimă, pentru a preveni alterarea lor.
  • Utilizăm materia primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.

Bolile alimentare omoară anual peste 400 mii de oameni

1 din 10 oameni se îmbolnăvesc după ce consumă produse alimentare contaminate. În același timp, peste 400 de mii mor, în fiecare an, din cauza toxinfecțiilor alimentare. Ca urmare, OMS îndeamnă Guvernele să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura securitatea alimentară a cetățenilor și a preveni bolile provocate de alimentația contaminată.

Pe 7 iunie, marcăm Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor, cu genericul: „Alimente mai sigure, sănătate mai bună”!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *