Lista preparatelor compensate pentru bolnavii de cancer va fi extinsă. Nemerenco: „Vom aduce medicamentele mai aproape de ei”

Bolnavii de cancer vor avea acces la mai multe medicamente compensate. Mai mult, în premieră, ei vor putea ridica preparatele de la orice farmacie din țară, la prezentarea rețetei eliberate de medicul oncolog. Decizia a fost luată marți, 2 august, de către Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) pentru a doua jumătate a anului curent și anul 2023.

“Preparatele respective nu vor mai fi procurate prin achiziții publice, care asigurau acces la un singur medicament, devenit câștigător al licitației, dar vor eliberate în baza rețetei pentru medicamente compensate. Pacienții vor putea primi preparatele în orice farmacie din țară, fără a fi nevoiți să se deplaseze la Institutul Oncologic, așa cum este în prezent. Totodată, în farmacii vor fi disponibile mai multe denumiri comerciale corespunzătoare denumirilor comune internaționale de medicamente prescrise de medic”, a explicat CNAM.  

CNAM urmează să estimeze cheltuielile necesare pentru extinderea listei de medicamente compensate pentru bolnavii de cancer, iar suma va fi prevăzută în fondurile AOAM pentru anul viitor.

„Pentru prima dată în istoria sistemului național de asigurări medicale, am stabilit astăzi drept prioritate strategică pentru următoarea jumătate de an 2022 și anul 2023 maladiile oncologice, pentru tratamentul cărora vor fi accesibile medicamente compensate. Începem cu realizarea accesului pacienților la tratamentele pe care le urmează la domiciliu sau în instituțiile din raion cu totul prin altă modalitate decât acum. Vom elimina drumurile inutile ale pacienților spre Chișinău, vom aduce medicamentele mai aproape de ei și, în același timp, vom oferi acces la un număr mai mare de denumiri comerciale internaționale moderne”, a menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

CNAM: Prețul de achiziție, pentru cele mai solicitate medicamente, va fi negociat cu producătorii

De asemenea,  Consiliul pentru medicamente compensate a decis negocierea prețurilor corespunzătoare denumirilor comune internaționale de medicamente compensate pentru care se alocă cei mai mulți bani din fondurile AOAM. Astfel, din 170 de denumiri comune internaționale incluse în lista de medicamente compensate, au fost selectate 30 de poziții, pentru care se alocă peste 80% din bugetul destinat preparatelor compensate. Este vorba despre medicamente utilizate, în preponderent, în tratamentul unui șir de maladii, precum: boli cardiovasculare, diabetul zaharat, boli psihice, epilepsie, scleroza multiplă, glaucom, maladii respiratorii etc.

Comisia de negociere interinstituțională, formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAM și ai Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, va negocia cu producătorii prețul de achiziție a trei cele mai solicitate denumiri comerciale pentru fiecare din cele 30 de denumiri comune internaționale prescrise.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *