Important pentru diabetici. Cum pot beneficia de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate?

Pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit în condiţii de ambulatoriu la șapte denumiri comune internaționale de analogi de insulină, și anume: insulinum aspartum, insulinum aspartum biphasic, insulinum degludecum, insulinum detemirum, insulinum glarginum, insulinum glulisinum și insulinum lispro.

Aceste preparate sunt eliberate în baza reţetei prescrise de medicul endocrinolog. În instituțiile medicale din raioanele în care lipsește medicul endocrinolog, prescrierea este efectuată de către medicul responsabil, desemnat prin ordinul directorului instituției medico-sanitare publice raionale.

Pacienții nu au nevoie de bilet de trimitere pentru a ajunge la medicul endocrinolog, ci doar de programarea vizitei, apelând prin telefon registratura centrului consultativ de ambulator sau a spitalului raional.

Rețetele pentru dispozitivele medicale compensate (teste și lanțete pentru monitorizarea glicemiei) sunt eliberate de medicul de familie. Medicamentele și dispozitivele medicale pot fi ridicate din orice farmacie contractată de CNAM.

Farmacistul este obligat să propună dispozitivul medical oferit gratuit. Dacă persoana refuză, atunci va fi informată despre dispozitivele disponibile, compensate parțial. Analogii de insulină sunt compensați în proporție de 100%.

La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, există posibilitatea de a alege medicamentul sau dispozitivul medical din lista de produse cu denumiri comerciale și preţuri diferite.

Dacă la momentul solicitării medicamentul sau dispozitivul lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția solicitantului în termen de 72 de ore de la adresare.

Listele de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală pot fi găsite la medicul de familie, în farmacii, precum și pe site-ul www.cnam.md.

AMT Centru amintește că, din luna iulie 2022, diabeticii care urmează tratament în condiţii de ambulatoriu beneficiază de analogi de insulină, dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, compensate în premieră din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Sursa: cnam.md

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *